VPN shield icon and bulldozer with a crane and construction site in the background
Klicka här för en kort summering
Hur bygger man en egen VPN - En kort summering

Har du någonsin tänkt på att bygga en egen VPN från grunden? Med moderna verktyg kan du dirigera data igenom din egen säkra tunnel. Håll din trafik trygg från hackare, din internetleverantör och myndigheter.

Det här behöver du för att komma igång:

  • VPS-hosting
  • Ansible scripts
  • En viss teknisk kunskap

Men det finns även en del nackdelar att ha i åtanke:

  • Du kommer inte att kunna kringgå onlinecensur.
  • Du kan inte avblockera regionala versioner av Netflix, Hulu eller andra streamingtjänster.

Om streaming och att knäcka censur är ditt huvudsakliga mål, så rekommenderar vi att du använder en pålitlig VPN-leverantör som ExpressVPN. De är snabba, säkra och har en bergsäker loggfri policy.

Om du är nöjd med ditt lands Netflix och bara vill dirigera din trafik genom en tunnel som du själv gjort, lär dig det med hela vår artikel nedan.

Onlinesekretess är på tapeten i dagens moderna samhälle. Hackare, spionorganisationer och till och med internetleverantörer letar efter, samlar in och exploaterar din personliga data. Anledningarna kan handla om allt från övervakning till att tjäna pengar, men slutresultatet är alltid det samma – din personliga information hamnar i fel händer.

Det är inte konstigt att VPNs popularitet har skjutit i höjden de senaste åren. Att köpa en pålitlig VPN-tjänst är ett bra sätt att hålla onlinesnokarna borta från din känsliga data. Men hur är det om du inte vill förlita dig på VPN-företagen? Eller helt enkelt inte vill betala den månatliga återkommande avgiften? Kan man bygga en egen VPN?

Är det dyrt? Kan man ens göra det? Behöver man en examen inom IT för att göra det? Kan en hemmagjord VPN hålla dig säker online? Fortsätt att läsa för att få svaren på alla de här frågorna och mer.

Vilka verktyg behöver man för att skapa en egen VPN?

Att bygga en VPN är inte mer avancerat än att skapa en krypterad tunnel mellan din enhet och din molnserver. Med andra ord – istället för att förlita dig på ett VPN-företag, så förlitar du dig på molntjänsten.

Genom att göra detta kommer du effektivt att ersätta din riktiga IP-adress med den som tilldelats servern. På säkerhetsfronten kommer din trafik att dirigeras igenom en krypterad tunnel, så att inga utomstående parter kan komma åt din data. Kort och kott kommer ingen att kunna se vad du gör online och även om de skulle kunna göra det kan de inte spåra trafiken tillbaka till dig.

Det är möjligt, men det kräver lite jobb. Så låt oss se vilka verktyg man behöver för att skapa en egen VPN.

VPS (Virtuell privat server)

Din egen VPN behöver installeras någonstans. Det är där virtuella privata servrar kommer in i bilden. Du behöver välja en molntjänst som passar dina personliga behov och budget.

Här är några viktiga aspekter att väga in:

  • Virtualiseringsteknologi: KVM och Xen är gedigna alternativ. Du bör undvika leverantörer som använder OpenVZ (föråldrade och enkla att övervaka).
  • IPv4-adress: De flesta av dagens leverantörer ger dig en dedikerad IPv4-adress. Men ha i åtanke att en del av dem kanske endast ger dig en IPv6-adress, vilket i längden kan ge dig anslutningsproblem.
  • Platser: Dina serverplatser bör matcha syftet med din VPN. Om du använder mycket torrents är det klokt att undvika Tyskland och Australien. För en gaming-VPN bör du välja en plats nära dig för att få lägre ping (idealt i ditt eget land). Om integritet är viktigt för dig bör du hålla dig borta från 14-Eyes-länderna.

DigitalOcean Cloud Service Platform Website Homepage screenshot

Om du inte vill slösa tid på oändlig research – här är några av de populäraste molntjänsterna på marknaden:

  • DigitalOcean
  • Amazon EC2
  • Amazon Lightsail
  • Microsoft Azure
  • Vultr
  • Google Compute Engine
  • DreamCompute
  • Scaleway
  • Linode

DigitalOcean är den mest använda leverantören på grund av deras överlägsna användarvänlighet. Deras startplan för 5$ ger dig 1TB utgående bandbredd, vilket bör vara tillräckligt för de flesta användare.

Amazon EC2 är också rätt så populär tack vare deras 1-års gratisplan. Men den här planen har begränsningar som kan utgöra hinder för din VPN, särskilt om du planerar att använda den på flera enheter. Exempelvis tillåter tjänsten bara 750-timmars användning per månad.

Ansible scripts

Att manuellt skapa en VPN från grunden kan ta dig timmar eller till och med dagar. Ansible scripts låter dig utföra komplexa IT-processer med ett knapptryck. Det mest kända projektet som gör det möjligt för dig att skapa en säker tunnel heter Algo VPN.

Screenshot of a Algo GitHub Interface

Det skapades av teamet bakom Trail of Bits för att förenkla hela processen samtidigt som det ger maximal säkerhet. En av dess huvudtillgångar är förmågan att skapa en engångs-VPN (mer om det senare). Det stöttar även alla molntjänster som listas ovan.

En del föredrar alternativ som Streisand med anledning av deras sekretessinriktade funktioner och möjlighet att upprätta en integrerad Tor-brygga. Men vi rekommenderar ändå att välja Algo VPN eftersom det är enklare att implementera.

Hur man implementerar sin egen VPN

Algo VPN och DigitalOcean fungerar riktigt bra ihop. Du behöver inte ens manuellt skapa en server hos DigitalOcean eftersom Algo använder deras API för att skapa servrar och konfigurera allt. Algos automatisering låter dig även skippa etablerade SSH-anslutningar och genomföra komplexa kommandon.

De här två tjänsterna uppdateras regelbundet och installationsprocessen ändras därefter. Du kan hitta de nödvändiga stegen för att implementera din VPN i Algos officiella GitHub-register.

Screenshot of a Algo Server Running with redacted DNS resolver IP address

Här är en kort sammanfattning av processen:

  1. Skapa ditt DigitalOcean-konto.
  2. Ladda ner Algo VPN-filen och packa upp den.
  3. Installera VPN-stöttande program med kommandotolken.
  4. Kör installationsguiden.
  5. Hitta konfigurationsprofilerna i ”Configs”-mappen och dubbelklicka på dem.
  6. Återgå till din kommandotolk och starta implementeringen.

De detaljerade stegen varierar beroende på din enhet, men Algo är rätt generös med deras installationsguider och du bör inte ha några problem med att få igång din VPN på nolltid.

Fördelarna med att skapa din egen VPN

Även fast du inte behöver vara en utvecklare för att bygga en egen VPN, så kräver det ett visst tekniskt kunnande. Är resultaten värda ansträngningen? Vi går igenom några av de främsta fördelarna med en hemmagjord VPN:

Engångs-VPNs

Som vi nämnt växlar en hemmagjord VPN helt enkelt din trafik från din internetleverantör eller VPN-leverantör igenom din molntjänst. Men tjänster som DigitalOcean låter dig starta en ny server varje gång du ansluter. Du kan helt enkelt radera instansen (och all associerad data) efter varje session och få det att se ut som att den aldrig existerat.

Billigare än VPN-tjänster

DigitalOcean kostar så lite som 5$ för att få igång din hemma-VPN. Om du är en lätt användare kan du få ett år gratis med Amazon AWS. Det är ordentligt mycket billigare än kommersiella VPNs.

Med det sagt. om du vill ha massor av servrar så debiteras varje plats olika och priset kan stiga rätt snabbt. I så fall kan de här billiga VPN-tjänsterna spara dig mycket pengar.

Begränsningarna med hemmagjorda VPNs

Om hemmagjorda VPNs var bättre på alla områden jämfört med kommersiella alternativ, så skulle de snabbt ta över hela marknaden. Tyvärr är inte alla villiga att anstränga sig för att implementera en, och dina personliga behov kan också spela roll.

Det här kan inte en egen VPN göra för dig:

Bekämpa onlinecensur

Länder med tung censur som Kina investerar enorma resurser på att hålla uppe sina brandväggar. De har alla stora molnföretag på sin radar, vilket gör att din tilldelade IP-adress mest troligt kommer blockeras.

Så om du vill kringgå onlinecensur rekommenderar vi fortfarande att du väljer en VPN-tjänst som NordVPN. Om du letar efter en VPN med alla fördelar som en premium-VPN har, tillsammans med ett stort utrymme att personalisera inställningar och funktioner, då kan AirVPN vara ett bra val för dig. Ett annat alternativ som kan vara värt att ta en titt på är BolehVPN.

Avblockera streaming-tjänster

Om streaming är din grej, så kommer inte hemmagjorda VPNs att räcka långt. Självklart kan du använda DigitalOcean för att upprätta en server i USA, men du kommer inte att kunna avblockera Hulu eller amerikanska Netflix någon annanstans i världen.

Problemet som vi tog upp med censur gäller även här – alla molntjänster som är värda din tid är blockerade av de stora streaming-plattformarna. I det här fallet rekommenderar vi att du väljer någon av våra bästa VPN för Netflix istället för att skapa din egen.

Ger en egen VPN starkare sekretess?

Onlinekällor pekar ofta på starkare sekretess som en av de största fördelarna med en egen VPN. Men är det verkligen sant? Vi skulle svara nej.

Molntjänster samlar in din data från den stund du registrerar dig. Beroende på företaget kan du komma att behöva tillhandahålla ditt fullständiga namn, adress, email, ditt företagsnamn, telefonnummer, etc. Det liknar det som VPN-leverantörer gör.

Dessutom använder de alla cookies och andra spårningstekniker. Det gör det möjligt för dem att få reda på din IP-adress, internetleverantör, webbläsartyp, operativsystem, datum/tidsstämpel och massor av annan information. All denna data kan användas av skadliga aktörer för att genomföra en framgångsrik attack mot dig, ifall din molntjänst skulle hackas. De kommer även att delge information om den efterfrågas av myndigheter.

Molntjänster samarbetar med utomstående reklambyråer för att rikta annonser till dig. Deras annonseringspartners kan även ställa in sina egna cookies, pixeltaggar och liknande spårningsprogram.

Vad gäller sekretess är din egen VPN troligtvis på samma nivå som en kommersiell VPN-tjänst. Massor av guider påstår att du inte bör lita på VPN-företag, men varför bör du lita på dessa molntjänster? Enligt oss finns det absolut ingen skillnad i sekretessen, oavsett om du väljer att köpa en VPN eller skapar din egen.

Summerande tankar

Att skapa din egen VPN har blivit enklare än någonsin tack vare en del moderna verktyg och självklart molnservrar. Processen har förenklats så mycket som möjligt och är nästan helt automatiserad.

En egen VPN är ordentligt billigare än kommersiella alternativ och de kan göra det möjligt för dig att radera din server efter varje session. Men de kan inte kringgå onlinecensur eller avblockera streaming-tjänster utanför deras landsgränser.

Vi hävdar att hemmagjorda VPNs inte erbjuder några sekretessfördelar eftersom du fortfarande använder en molntjänst som loggar en del av din data. Med det i åtanke rekommenderar vi fortfarande att använda en billig eller pålitlig gratis-VPN istället för att skapa din egen.

Hur bygger man en egen VPN - Vanliga frågor

Har du några frågor om hur man bygger en egen VPN eller hur det fungerar? Se om det inte redan har besvarats!

Kan jag skapa min egen VPN?

Ja, du kan enkelt skapa din egen VPN. Det kräver en viss teknisk kunskap, och noggrann förståelse för hur VPNs fungerar i allmänhet. Läs vår kompletta guide om hur man bygger en egen VPN.

Är det olagligt att skapa en egen VPN?

Det är inte olagligt att skapa en egen VPN. Men i länder som Kina, där censuren är mycket strikt, så kan man hamna i trubbel om man bygger en egen VPN.

Hur mycket kostar det att bygga en egen VPN?

Som mest kostar det dig runt 5-10$ att bygga sin egen VPN. Det inkluderar kostnaderna för att hyra en molnserver primärt. Resten är gratis och enkelt att fixa.

Lämna en kommentar