Giant router next to a VPN-shield, a trophy and a woman using a laptop
Klicka här för en summering
Snabbgenomgång: Bästa VPN-router

När du installerar en VPN på din router kommer alla enheters om är anslutna till routerns nätverk automatiskt att skyddas av VPN-tjänsten. Det är detta som gör VPN-routrar så användbara eftersom du kan skydda hela din familjs onlinedata med ett enkelt steg.

Idag finns det flera VPN-routrar på marknaden. Enligt oss har följande lista de bästa VPN-routrarna du kan köpa idag:

  1. ASUS RT-AX86U: Som helhet bästa VPN-router
  2. Linksys WRT-3200 ACM: Bästa VPN-router med öppen källkod
  3. TP-Link Archer X21: Bästa billiga VPN-router
  4. Synology RT-2600AC: Bästa VPN-router i medelprisklassen
  5. Netgear Nighthawk X10: Bästa VPN-router för supersnabba hastigheter
  6. TP-Link AC5400: Bästa VPN-router för gamers
  7. ASUS RT-AC5300: Bästa VPN med öppen källkod för gaming

Var och en av de här routrarna stöttar en omedelbar VPN-anslutning. Men du behöver konfigurera dem manuellt. Om du inte är bekväm med det kan du skaffa en router där NordVPN är förinstallerat. NordVPN är vår bästa VPN och FlashRouters tillhandahåller förinstallerade NordVPN-versioner på förstklassiga routrar.

Läs resten av artikeln för att lära dig mer om de unika funktionerna för varje router!

Idag har de flesta hemmen och företagen flera anslutna enheter på samma nätverk. Ett sätt att kryptera och anonymisera data på alla enheter är genom att installera en VPN-app på varje enhet, men det kan vara en omständig process.

Istället kan en VPN router kryptera all data som passerar genom ditt nätverk. Med andra ord säkrar det anslutningen på alla enheter utan att man behöver installera en VPN på var och en av dem.

Med det enorma antalet routeralternativ som finns kan det vara svårt att hitta den bästa för dina behov. I den här artikeln gör vi en granskning för att hitta bästa VPN-router i olika prisklasser och för olika användningsområden. Vi tar även upp några VPN-routrar med förinstallerad firmware och funkar med NordVPN.

Bästa VPN-router: En snabb jämförelse

När vi skapade listan med de bästa VPN-routrarna tittade vi på hastigheterna som erbjöds, priserna, anslutningsportar och hur enkelt det var att installera en VPN-leverantör. Vi säkerställde även att vi tog med routrar från olika prisklasser – från billiga routrar till dyra premiumalternativ.

Se tabellen nedan för en snabb summering av de fem bästa VPN-routrarna. Fortsätt att läsa nedan för hela vår lista över de rekommenderade routrarna, samt vår mer djupgående recension av var och en av dem.

VPN-
router
ASUS RT-AX86ULinksys WRT-3200 ACMTP-Link Archer X21Synology RT 2600 ACNetgear Nighthawk X10
Data-överförings-hastighet5700 Mbps3200 Mbps1800 Mbps2500 Mbps7200 Mbps
Nätverks-portar74557
Processorkraft1.8 GHz1.8 GHz1.7 Ghz1.7 GHz1.7 GHz
Standarder för wifi-anslutning802.11 ac802.11 ac802.11a/b/g/n/ac/ax802.11a/b/g/n/ac802.11 ac/ad
Pris269,99$298$99$199,99$285$
Var finns den att köpaSe på AmazonSe på AmazonSe på AmazonSe på AmazonSe på Amazon

Var och en av de här routrarna är utmärkta på sina egna sätt, och de passar bäst för olika syften. Vi dyker djupare in i varje enskild router här nedan. Men innan det är det viktigt att kort förstå sig på de olika typerna av VPN-routrar som finns på marknaden.

Två typer av VPN-routrar

Infografik visar två typer av VPN-routrar

Innan vi trycker på köpknappen är det värt att känna till de två olika typer av routrar man kan köpa, vilket hjälper dig att fokusera ditt letande. I breda termer finns det två sorters VPN-routrar: utan och med förinstallerad firmware.

Routrar med förinstallerad firmware

Routrar med förinstallerad firmware innehåller en förinstallerad VPN. Den här typen av router är till för de som redan vet vilken VPN man vill använda och för de som inte vill behöva gå igenom processen med att konfigurera routern. Vi listar de bästa förinstallerade routrarna för NordVPN senare i den här artikeln, och för en djupare granskning av NordVPN kan du läsa en recension här.

Routrar utan förinstallerad firmware

Å andra sidan kräver routrar utan förinstallerad firmware att man använder routerns app eller webbgränssnitt för att aktivera VPN-anslutningen. Det betyder att du kan växla mellan VPN-leverantörer om du fortfarande är osäker på vilken du vill använda.

Observera dock att i vissa fall stöttar inte routerns ursprungliga firmware den önskade VPN-anslutningen. Ibland stöttar ursprunglig firmware endast särskilda typer av VPN-protokoll (exempelvis OpenVPN och IPSec).

Om du vill använda ett VPN-program eller protokoll som inte stöttas på en router utan förinstallerad firmware, då behöver du ersätta enhetens befintliga firmware med en router-firmware som har öppen källkod, som exempelvis DD-WRT och Tomato. Den här processen är känd som ”flashing”. Vi förklarar stegen för att konfigurera din router senare i artikeln.

Den kompletta listan över bästa VPN-router

Bästa VPN router-ikon

Som vi nämnt här ovan har vi tittat på en rad olika faktorer, som hastigheten och anslutbarheten när vi valde de bästa VPN-routrarna. Testerna gjordes även med flera olika varumärken, inklusive välkända märken som ASUS, samt mindre kända Synology. För varje router gav vi en översikt av designen, installationsprocessen, och självklart även prestandan.

Ha i åtanke att några av de senaste routrarna inte stöttar DD-WRT och med dessa kommer du att vara begränsad till de VPN-alternativ som tillhandahålls av routertillverkarna. Se till att läsa på innan du köper en router utan förinstallerad firmware.

1. ASUS RT-AX86U: Som helhet Bästa VPN-router

Fördelar

  • Wi-Fi 6-stöd
  • Användbara gaming-tillägg
  • Utmärkt ASUS-app och gränssnitt

Nackdelar

  • Ingen väggmontering

Specifikationer:

Asus RT-AX86U-router
  • Märke: ASUS
  • Dataöverföringshastighet: 5700 Mbps
  • Processorkraft: 1,8 GHz
  • Frekvens: 2,4 och 5 GHz
  • Trådlös typ: 802.11n, 802.11b, 802.11ax, 802.11a, 802.11ac
  • Volt: 19 volt

Om du är ute efter en router som är snabb, kraftfull och innehåller användbara funktioner då är ASUS RT-AX86U perfekt för dig. Routern lanserades 2021 och den har den senaste WiFi-standarden: WiFi 6 eller 802.11ax. Det innebär att dess WiFi-anslutningar är effektivare och snabbare än konkurrenternas. Naturligtvis behöver du en WiFi 6-kompatibel enhet för att få snabbast möjliga upplevelse, men den presterar bra även på enheter som inte har WiFi 6.

Routern är välbyggd och ser som helhet snygg ut. Den röda färgen ger en elegant touch till designen och får den att se ut som en gaming-router. Den har några funktioner som gamers kommer att uppskatta, inklusive en dedikerad gaming-port och optimering för Nvidias GeForce Now.

ASUS routerapp gör det enkelt att komma igång med routern. Du kan enkelt optimera routern i appen efter dina behov. Den har även en funktion som heter Instant Guard, vilket gör att du kan konfigurera en VPN-server och klient via din router. Den använder IPSec VPN-protokoll och AES256-bitars kryptering, och det är en rätt så hög standard. Vid sidan av det innehåller routern föräldrakontroller, inställningar för tjänstens kvalitet och USB 3.0-portar som förbättrar funktionaliteten.

Observera att stöd för DD-WRT och Tomato för WiFi 6-routrar är begränsat. Det innebär att du inte kan köra anpassad firmware på de här routrarna. AX86U har dock ASUSWRT-Merlin, ett avancerat firmware som stöttar olika VPN-anslutningar. Du kan också skaffa en version med förinstallerad firmware av den här routern med NordVPN från FlashRouters för cirka 425$.

2. Linksys WRT-3200 ACM: Bästa VPN-router med öppen källkod

Fördelar

  • Stöttar DD-WRT
  • Utmärkt design

Nackdelar

  • 2018-års modell
  • Inget WiFi 6-stöd

Specifikationer:

Linksys WRT3200ACM VPN-router
  • Märke: Linksys
  • Dataöverföringshastighet: 3200 Mbps
  • Processorkraft: 1,8 GHz
  • Frekvens: 2,4 och 5 GHz
  • Trådlös typ: 802,11ac
  • Volt: 19 volt

Linksys WRT-3200 ACM är en avancerad router som stöttar DD-WRT. Detta gör att du helt och hållet kan anpassa din firmware och höja enhetens resurser efter eget behov. Som standard erbjuder den hastigheter upp till 3200 Mbps, men det kan trimmas genom anpassad firmware. Som bilden visar har routern en cool design som sticker ut i hemmet eller på kontoret.

En annan intressant grej är att det är en tvåbandsrouter med Tri-stream 160-teknologi. Det betyder att den stöttar två bandbreddskanaler med 16 Mhz på 5 GHz-bandet, vilket stoppar enheter från att täppa igen 5GHz-bandbreddskanalen. Det skiljer sig dock från tri-band-teknologin som en del routrar på den här listan har, där det finns två distinkta 5 GHz-band.

Men det finns dock ett par nackdelar med WRT-3200 ACM. Det är en enhet från 2018 och den stöttar inte WiFi 6. Med den ökade tillgängligheten av WiFi 6-enheter kan routern sluta fungera om några år.

3. TP-Link Archer X21: Bästa VPN-routern till ett lågt pris

Fördelar

  • Prisvänlig
  • WiFi 6-stöd
  • Enkel, men effektiv design

Nackdelar

  • VPN kan inte ställas in från TP-Link-appen
  • Inga föräldrakontroller

Specifikationer

TP-Link Archer X21-router
  • Märke: TP-Link
  • Dataöverföringshastighet: 1800 Mbps
  • Processorkraft: 1,7 GHz
  • Frekvens: 2,4 och 5 GHz
  • Trådlös typ: 802.11 g,802.11n, 802.11b, 802.11ax, 802.11a, 802.11ac
  • Volt: 12 volt

Om du vill ha en bra VPN router som kostar mindre än 100$, då är Archer X21 troligtvis ditt bästa val. Den WiFi 6-klassade TP-Link-routern, Archer X21 innehåller kraftfull prestanda i en elegant och väldesignad ram. Till skillnad mot tidigare TP-Link-routrar i den här serien överhettas inte X21 lika lätt tack vare dess silikonfötter.

Vad gäller prestanda levererar Archer X21 hastighet upp till 1200 Mbps. Även fast det är långsammare än andra routrar på den här listan, så bör det vara mer än tillräckligt för att använda hemma eller till och med på ett litet kontor. TP-Links Tether-app är ganska enkel att använda och för de flesta användare bör det inte ta mer än 10 minuter att konfigurera appen.

Men det går inte att konfigurera en VPN och klient inuti Tether-appen. Du behöver använda TP-Links webbgränssnittt som stöttar OpenVPN, PPTP och L2TP. En annan nackdel är saknaden av föräldrakontroll vilket är en standardfunktion på de flesta andra routrar. Som helhet är Archer X21 ändå ett utmärkt alternativ för pengarna.

4. Synology RT-2600AC: Bästa VPN-router i medelprisklassen

Fördelar

  • Stöttar flera VPN-protokoll
  • Utmärkt app och webbgränssnitt

Nackdelar

  • Oinspirerande design
  • Begränsad support efter köp

Specifikationer:

Synology RT-2600AC-router
  • Märke: Synology
  • Dataöverföringshastighet: 2500 Mbps
  • Processorkraft: 1,7 GHz
  • Frekvens: 2,4 och 5 GHz
  • Trådlös typ: 802.11 g, 802.11n, 802.11b, 802.11a, 802.11ac
  • Volt: 12 volt

Synology är inte lika välkända som ASUS eller TP-Link, men deras RT-2600AC är säkerligen en av de bästa VPN-routrarna som finns i prisklassen 150$-200$. Även fast de inte stöttar WiFi 6 så erbjuder de utmärkta hastigheter som når upp till 2500 Mbps vid ideala förhållanden. Enheten är inte kompakt, men den är sannerligen inte stor och bör passa på de flesta bänkskivor och hyllor.

Under huven innehåller RT-2600 AC ett 1,7 GHz Qualcomm chipset som gör att routern enkelt kan köra flera applikationer. Det innehåller fyra externa antenner som kan justeras för att säkerställa optimal anslutbarhet för alla enheter. Synology-appen och webbgränssnittet är väldigt välutformade och de har en bunt funktioner som ger mervärde, inklusive en rad VPN-alternativ (som OpenVPN, PPTP, SSETP, Synology SSL VPN, L2TP/IPSec och WebVPN).

Supporten efter köp för RT-2600 AC kan vara begränsad i en del länder med tanke på att Synology inte är ett globalt varumärke ännu. Designen kan även uppfattas som lite disträ eller tråkig av en del användare.

5. Netgear Nighthawk X10: Bästa VPN-router för supersnabba hastigheter

Fördelar

  • Stöttar 60 GHz-band
  • Supersnabba hastigheter

Nackdelar

  • Konfigurationen kan vara laggig
  • Anslutningsavståndet är begränsat

Specifikationer:

Netgear Nighthawk X10-router
  • Märke: Netgear
  • Dataöverföringshastighet: 7200 Mbps
  • Processorkraft: 1,7 GHz
  • Frekvens: 2,4 och 5 och 60 GHz
  • Trådlös typ: 802.11ac, 802.11 ad
  • Volt: 19 volt

Låt oss säga att du vill ha en router som funkar bra de kommande fem åren eller liknande. Då är Nighthawk X10 från Netgear ett utmärkt alternativ eftersom den har en 60 GHz-anslutning vid sidan av de vanliga 2,4 GHz och 5 GHz-banden som de flesta andra routrar har.

Teoretiskt sett kan du komma upp i hastigheter nära 7200 Mbps över tre band. Även om de faktiska hastigheterna säkerligen kommer vara lägre, så är det mest sannolikt den snabbaste routern på listan och det ideala valet för att överföra stora filer och streama 4K-videor. Att det finns sju ethernet-portar gör att du kan kabelansluta upp till sju enheter och få snabbare anslutningar och överföringshastigheter.

VPN-tjänster kan konfigureras på Nighthawk genom att använda Netgear Genie-appen eller genom att besöka webbgränssnittet. Med det sagt kan den initiala installationsprocessen vara laggig ibland. Utöver det är Nighthawks anslutningsavstånd inte någon hit med markanta hastighetsförluster när avståndet ökar.

6. TP-Link AC5400: Bästa VPN-router för gamers

Fördelar

  • Tri-band-router
  • Nio portar för bättre kabelansluten anslutbarhet
  • Jämn prestanda över olika distanser

Nackdelar

  • Stor storlek
  • Inget stöd för WiFi 6

Specifikationer:

TP-Link AC5400-router
  • Märke: TP-Link
  • Dataöverföringshastighet: 5500 Mbps
  • Processorkraft: 1,8 GHz
  • Frekvens: 2,4 och 5 GHz
  • Trådlös typ: 802.11ac, 802.11 n
  • Volt: 19 volt

Bara genom att kolla på TP-Link AC5400 förstår man att den har designats för gamers. Den har fått en plats på vår lista över bästa VPN-routrar tack vare dess utomordentliga säkerhet och prestanda. Likt andra routrar på den här listan har den en rätt så kraftfull 1,8 GHz-processor som hanterar de flesta uppgifter enkelt.

Det är också en tri-band-router med två dedikerade 5 GHz-kanaler. Det gör att du kan ansluta flera enheter till de snabbare 5GHz-kanalerna utan att göra nätverket långsammare. AC5400 levererar även otrolig hastighet, till och med från 30 meters avstånd, vilket gör att den passar i de flesta stora hem eller kontor.

En unik aspekt med den här routern är dess säkerhetsfokus, med ett inbyggt filter mot skadligt innehåll och intrångsskydd. De nio anslutningsportarna och USB 3.0-stödet säkerställer att du kan koppla den här routern till massor av enheter genom ethernet-kablar för ultrasnabba hastigheter.

Eftersom det är en TP-Link-router använder AC5400 samma Tether-app som Archer X21. Som vi tidigare nämnt verkar det som att man inte kan konfigurera en VPN-anslutning inuti appen, istället behöver du använda webbgränssnittet. Självklart stöttar TP-Link de stora VPN-protokollen som OpenVPN och PPTP.

Fastän routern ser ganska cool ut, så är den klumpig och tar upp mycket plats. Dessutom kan inte antennerna justeras och du behöver frigöra ett ordentligt utrymme för den här besten till enhet. Men om du inte har särskilt många WiFi 6-enheter då kan det här vara den bästa lösningen för dig.

7. ASUS RT-AC5300: Bästa VPN-router för gaming med öppen källkod

Fördelar

  • Stöttar DD-WRT
  • Optimerad för gaming och 4K-streaming
  • Tri-band-router

Nackdelar

  • Kräver stor plats
  • Inget WiFi 6-stöd
  • Dyr

Specifikationer:

Asus RT-AC5300-router
  • Märke: ASUS
  • Dataöverföringshastighet: 5300 Mbps
  • Processorkraft: 1,4 GHz
  • Frekvens: 2,4 och 5 GHz
  • Trådlös typ: 802.11ac
  • Volt: 19 volt

ASUS RT-AC5300 är en till router som är specifikt designad för gamers. Designen som är ganska lik TP-Link AC5400 kommer tilltala gamers med dess röda färger och många antenner (den har 8 antenner!), och inställningar för tjänstekvaliteten med ett klick. Av naturliga skäl är enheten ganska stor och som med den förra routern på listan behöver du göra ordentligt med plats för den.

AC5300 är en tri-band-router med ett 2,4 GHz-band och två 5 GHz-band. Du bör få snabba hastigheter på alla band oavsett hur många enheter som är anslutna. 5300 Mbps är teoretiskt den maximala hastigheten som routern kan erbjuda, dock bör du förvänta dig närmare 1000 Mbps på de flesta enheter.

Den körs på ASUSWRT-firmware som har alla basfunktioner och några avancerade också. VPN-stöd är självklart en av funktionerna. Till skillnad mot andra ASUS-routrar på listan stöttar RT-AC5300 DD-WRT. Som ett resultat kan du installera ny firmware på routern och köra vilket VPN-program du vill på routern.

Trots att RT-AC5300 har en hög prislapp (369$ på Amazon) saknar den några viktiga funktioner. Exempelvis stöttar den inte WiFi 6 och har ingen 60 GHz-kanal. Utöver det är storleken och designen inte särskilt tilltalande för de som inte är gamers.

De bästa VPN-routrarna med förinstallerad VPN-firmware

Om du vill undvika extrajobbet med att konfigurera en VPN genom routerns app eller webbgränssnitt, så kan du välja en router med förinstallerad VPN-firmware. De här routrarna innehåller redan de bästa VPN-leverantörerna förinstallerade, exempelvis NordVPN som du kan besöka här. Du behöver bara starta enheten och fylla i dina prenumerationsuppgifter.

NordVPN är vår högst rankade VPN. Den erbjuder strålande hastigheter, ett brett servernätverk och avancerade säkerhetsfunktioner – som kill switch och double VPN. Tyvärr tillhandahåller inte VPN-tjänsten förinstallerade routrar i egen regi, likt en del av konkurrenterna. Istället kan man köpa routrar med förinstallerad firmware med NordVPN från sajter som FlashRouters.

NordVPN
Erbjudande Julerbjudande: endast 2,99$ per månad för ett 2-årigt abonnemang (+3 månader gratis) med en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti
Från
$ 2,99
9,3
  • Utmärkt skydd och ett stort nätverk av servrar
  • Trevlig och tilltalande app
  • Ingen loggning
Besök NordVPN

Du kan även få en gratis provperiod med NordVPN genom att använda deras 30-dagars pengarna-tillbaka-garanti. Låt oss nu ta en titt på de bästa VPN-routrarna som har NordVPN förinstallerat.

1. ASUS RT-AX86U med NordVPN

Specifikationer:

Asus RT-AX86U-router
  • Märke: ASUS
  • Dataöverföringshastighet: 5700 Mbps
  • Processorkraft: 1,8 GHz
  • Frekvens: 2,4 och 5 GHz
  • Trådlös typ: 802.11n, 802.11b, 802.11ax, 802.11a, 802.11ac
  • Volt: 19 volt

Vår bästa router med förinstallerad firmware är också den genomgående bästa. ASUS RT-AX86U kan köpas med NordVPN förinstallerat om du köper den från FlashRouters. Prenumerationen inkluderar ett år med NordVPN gratis. I skrivande stund är det en av få WiFi 6-routrar med förinstallerad firmware på marknaden.

Som tidigare nämnt i artikeln har RT-AX86U prisats för dess dedikerade gaming-port, Nvidia GeFore-optimering och Instant Guard-funktionen (som gör att du kan konfigurera en VPN-server med din router). Du kan säkra din anslutning med IPSec och militärklassad AES-256-kryptering. Med prislappen 425$ är det ett av de bästa köpen du kan göra bland routrar med förinstallerad firmware.

2. ASUS RT-AX68U med NordVPN

Specifikationer:

Asus RT-AX68U-router
  • Märke: ASUS
  • Dataöverföringshastighet: 2700 Mbps
  • Processorkraft: 1,8 GHz
  • Frekvens: 2,4 och 5 GHz
  • Trådlös typ: 802.11ax
  • Volt: 19 volt

Asus AX68U ska inte förväxlas med vår topprankade VPN-router (AX86U), och det är en router som kan köpas med förinstallerad firmware från FlashRouters. Den här modellen är en något nedgraderad version jämfört med RT-AX86U, men det är fortfarande en som helhet fantastisk router och den har NordVPN förinstallerat.

Routern är WiFi 6-kompatibel och presterar väl på olika bandbreddskanaler. Den marknadsförs med den maximala hastigheten 2700 Mbps, även om halva hastigheten är tillräcklig för de flesta internetbaserade aktiviteter. Men om du inte har WiFi 6-enheter kanske du gör bäst i att blicka mot en billigare ASUS-modell som RT-AC86U. Kom bara ihåg att versionen med förinstallerad firmware är dyrare än en vanlig router med prislappen 224,99$.

3. Netgear R6400 med NordVPN

Specifikationer:

Netgear R6400-router
  • Märke: Netgear
  • Dataöverföringshastighet: 1000 Mbps
  • Processorkraft: 1 GHz
  • Frekvens: 2,4 och 5 GHz
  • Trådlös typ: 802.11ac
  • Volt: 12 volt

En annan router med NordVPN förinstallerat är Netgear R6400. Den är mycket billigare än båda modellerna som listas här ovan, men den levererar ändå utmärkta hastigheter och har en otrolig räckvidd. Även om den inte har WiFi 6-funktionalitet är hastigheterna på bandbredderna 2,4 GHz och 5 GHz mer än tillräckliga för streaming och gaming på de flesta enheter.

Designen är ett litet minus och den har inte några snygga kompletterande färger eller stildelar som de andra routrarna på den här listan har. Dessutom saknar den avancerade funktioner som MU-MIMO, vilket är användbart för att fördela bandbredden över flera anslutna enheter.

Hur konfigurerar jag en VPN på min router?

Router med en VPN-sköld

Processen med att konfigurera en VPN på din router beror på varumärke och firmware. För de flesta routrar på listan bör du kunna installera en VPN genom routerns app eller via deras webbgränssnitt. Guider för hur man gör detta för varje varumärke finns också lättillgängligt på nätet.

VPN-skyddet som erbjuds av routrarna på den här listan bör vara tillräckligt för de flesta, men om du vill installera en VPN som du själv väljer måste du ”förinstallera firmware” på din router. Det innebär bara att du ersätter det befintliga operativsystemet i routerns flashminne. Men du behöver följa rätt instruktioner eftersom det finns en liten risk att routern skadas ifall du gör ett misstag.

Så installerar du firmware – steg-för-steg-guide

Är du inte säker på hur man installerar firmware på routern? Vi har gjort det enkelt för dig: följ bara vår steg-för-steg-guide för att installera ny firmware här nedan. Detta säkerställer att alla dina anslutna enheter automatiskt använder VPN-anslutningen:

  • Hitta routern i routerdatabasen DD-WRT (på den här sidan) och ladda ner .bin-filen. Observera att de flesta WiFi 6-routrar just nu inte stöttar DD-WRT eller Tomato, vilket är ledande firmware med öppen källkod för routrar.
  • Installera ny firmware genom att läsa den specifika instruktionerna på den här DD-WRT-sidan. Om din router inte är listad kan du googla din router tillsammans med termen ”DD-WRT”.

Det enklaste sättet att ändra firmware är genom att använda din routers webbgränssnitt. Så här gör du det:

  1. Återställ din router (via knappen på din router).
  2. Se din enhets IP-adress för att komma åt webbgränssnittet. För att hitta IP-adressen från en Windows-enhet trycker du på Windows-tangenten + X för att få upp menyn för Power User.
  3. Välj Kommandotolken från samma meny.
  4. Skriv in ”ipconfig” i kommandotolken och tryck på enter. Det bör visa din IP-adress.
  5. Kopiera din IP-adress och klistra in den i webbadressfältet i din webbläsare med HTTP adderat som prefix. Det bör ladda hanteringssystemet för firmware.
  6. Logga in med uppgifterna som finns för din router. De listas vanligtvis på förpackningen eller själva enheten.
  7. Kontrollera hanteringssystemet där du kan installera ny firmware.
  8. Installera firmware. OBS: den här processen får inte avbrytas annars kan din router skadas permanent. Därför är det bäst att använda en kabelanslutning.
  9. Återställ din router.

Det var allt – nu är du klar!

Jag har redan ett Wi-Fi-modem. Kan jag fortfarande använda en VPN-router?

Chansen är stor att du har fått ett Wi-Fi-modem från din internetleverantör. Om du fortfarande vill ansluta dina enheter till en VPN-router måste du köpa den separat och ansluta den till internetleverantörens Wi-Fi-modem. Det bästa sättet är att ansluta din VPN-router till ditt Wi-Fi-modem med en kabel. Detta gör att du kan nå de högsta hastigheterna.

Dessutom måste du ställa in ditt Wi-Fi-modem till ”bryggläge”. Detta säkerställer att ditt Wi-Fi-modem bara leder över internet till nästa router och inte själv fungerar som en router. Genom att göra detta kan du ansluta en VPN-router med ett vanligt Wi-Fi-modem från din internetleverantör.

Vad bör man titta efter i en VPN-router?

Det finns några viktiga saker att komma ihåg för att få svaret på frågan: vilken VPN router är bäst? Vid sidan av vanliga faktorer som hastighet är det klokt att överväga följande:

5 saker att leta efter i en VPN-router, med illustrationer
  • Enkel installationsprocess: När vi satte ihop den här listan över bästa VPN-routrar uppmärksammade vi särskilt routrar med enkla installationsprocesser och de som gör att man enkelt kan använda en VPN.
  • Olika nätverksportar och anslutbarhet: Möjligheten att konfigurera olika nätverksportar eller anslutningar på routrar. Det gör att du kan använda en VPN på vissa anslutningar, men inte alla. Dessutom innebär det att du kan ställa in olika VPN-servrar på olika portar. På så sätt kan du ha en lokal VPN-tunnel på en port och en amerikansk på en annan.
  • Bra pris: En del tittar extra noga efter bästa billiga VPN-router. Det kan vara enorma prisskillnader mellan routrar. Vissa VPN-routrar är fyra gånger dyrare än andra. Därför är det viktigt att överväga om du faktiskt behöver den extra funktionalitet som dyrare routrar erbjuder.
  • Hög processorkraft: När man väljer en router är processorkraften vanligtvis inte särskilt viktig. Men det stämmer inte för VPN-routrar. Eftersom VPN-routern måste kryptera och dekryptera din data behöver den jobba hårdare än en vanlig router. Därför har vi även granskat processorkraften när vi sammanställde listan för bästa VPN-router.
  • Avancerade funktioner: Idag är de flesta routrar komplexa maskiner med flera avancerade funktioner för anslutbarhet och gaming. Titta efter termer som MU-MIMO och beamforming eftersom de indikerar en routers förmåga att hantera simultana anslutningar.

Observera att VPN-programmets pris också är viktigt att granska. Alla är inte gratis VPN-leverantörer. För att använda VPN-funktionaliteten på de här routrarna behöver du köpa en VPN-prenumeration, så se till att ta med det i beräkningen när du köper VPN-router.

Fördelar och nackdelar med en VPN-router

Fördelar och nackdelar-ikon

Även fast en VPN-router definitivt hjälper att säkra internetaktiviteten på alla din enheter så kan den också medföra några nackdelar. Vi diskuterar dessa här nedan.

Fördelar med att använda en VPN-router

  • Man behöver inte installera en VPN-app på alla enheter. När din router redan är ansluten till en VPN blir du kvitt uppgiften att installera en VPN på var och en av dina enheter. Familjemedlemmar och gäster ansluts också automatiskt till VPN-tjänsten utan att man behöver konfigurera enheterna.
  • Använd en VPN på spelkonsoler. Vill du använda din PS5 för att titta på internationella Netflix-bibliotek? Nu kan du det – även fast inga VPN-appar finns tillgängliga på spelkonsoler kommer du nu runt det med en VPN-router.
  • Kostnadseffektivt med en VPN-prenumeration som skyddar flera enheter. De flesta VPN-prenumerationsplanerna begränsar antalet enheter som skyddas. Med en VPN-router kan du säkra din internettrafik över alla enheter med bara en enda prenumeration. Det är särskilt bra om du har flera enheter som kräver VPN-skydd.

Nackdelar med att använda en VPN-router

  • Routrar tenderar att ha begränsade VPN-funktioner och inställningar. Om du använder den inbyggda VPN-tjänsten som ingår med din router så finns troligtvis inte avancerade funktioner som multi-hop och dedikerade servrar. Valet av serverplats kan också vara begränsat.
  • Hastigheter kan vara långsammare med flera enheter. Eftersom flera enheter tar sig igenom en VPN-server kan hastigheten bli långsammare än om man installerar en VPN på varje enskild enhet.
  • Det kan vara komplicerat att konfigurera en VPN på en router. Att konfigurera en VPN på en router kräver oftast att man vet hur man kommer in på en routers firmware, vilket kan vara utmanande för en del användare. Men allt fler routrar levereras nu med dedikerade appar som förenklar processen med att installera en VPN, det är dock inte lika lätt som att använda en VPN-app.

Välja bästa VPN-router

VPN-routrar är en galant komplett lösning för att säkra och kryptera alla dina enheter. Det kan inte gå snett om du väljer någon av routrarna på vår lista: om du har en tajt budget då är TP-Link Archer X-21 ditt bästa val, för gamers är TP-Link AC5400 ett gediget alternativ på grund av dess unika funktioner och anslutningsalternativ.

Men för att som helhet kora bästa VPN-router är ASUS RT-AX86U en klar vinnare. Den har till och med en version för förinstallerad firmware, vilket gör det enkelt för användare som inte är vana att konfigurera en VPN på egen hand att komma igång med en VPN-tjänst.

NordVPN är vårt VPN-val bland routrar med förinstallerad firmware. Den här VPN-tjänsten skyddar din onlineaktivitet och erbjuder utmärkta hastigheter, robusta säkerhetsfunktioner och ett imponerande servernätverk över hela världen. Vid sidan av routrar med förinstallerad firmware har NordVPN även en app för mobilsekretess på Android och iOS och den är kompatibel med Windows, Mac, Linux och andra smarta enheter.

Bästa VPN-router: Vanliga frågor

Letar du efter den bästa VPN-routern? Ta en titt på våra vanliga frågor nedan för att få de svar du behöver.

Vilken är bästa VPN-router?

Asus RT-AX86U är enligt vår mening den bästa routern för VPN. Med inte mindre än sju nätverksportar, höga hastigheter, lättinstallerad VPN-programvara samt ett rimligt pris ger denna router en genomgående utmärkt prestanda.

Vill du hellre använda en annan router? Läs om olika alternativ i våra bästa VPN-routrar.

Vilken är bästa router med förinstallerad VPN?

Ja, flera routrar har idag inbyggda VPN-tjänster. Exempelvis ASUS RT-AX86U och AX68U har båda Instant Guard, vilket gör att din router funkar som en VPN-server.

Du kan även skaffa en router med din önskade VPN-leverantör förinstallerat från sajter som FlashRouters. De erbjuder förinstallerade versioner av RT-AX86U och RT-AX68U med NordVPN, vår bästa VPN-leverantör just nu.

Hur förinstallerar man firmware på sin router?

Om du undrar hur du installerar firmware på en router så är den goda nyheten att det är enkelt.

  1. Först så sök i DD-WRT-routerdatabasen efter routern och ladda ned .bin-filen.
  2. Kontrollera de specifika anvisningarna för att lära dig hur du installerar denna nya firmware.
  3. Anpassa din firmware via Web-GUI.
Hur fungerar VPN på en router?

När du ställer in en VPN-anslutning på din router säkras och anonymiseras automatiskt all datatrafik som färdas genom routern. Det finns inget behov av att installera en VPN på alla dina enheter separat. Din onlinetrafik kommer att krypteras, så att ingen kommer att kunna se vad du gör online.

Varför ska man använda VPN på sin router?

VPN-routrar säkerställer att alla enheter i ditt lokala nätverk är säkert anslutna. Om flera enheter använder det lokala nätverket skyddas de automatiskt. Detta sparar tid jämfört med att installera en VPN-app på alla dessa enheter individuellt.

Lämna en kommentar