Linux är ett säkerhetsinriktat operativsystem, men för att vara helt säker online behöver du ett virtuellt privat nätverk (VPN). Tyvärr är det bara några få som stöttar Linux, för att inte tala om gratistjänster. Om de är gratis har de oftast illasinnade avsikter som att skörda din data eller infektera dig med malware.
Med detta i åtanke har vi siktat på att belysa och grundligt testa de bästa gratis VPNs för Linux som du enkelt kan installera och direkt börja använda. Här nedan är våra resultat.
ProtonVPN: Obegränsad data och dedikerat användargränssnitt
Windscribe: VPN som blockerar malware, spårningsprogram och annonser
ProtonVPN är vår som helhet bästa VPN för Linux på grund av deras obegränsade data, förstklassiga säkerhet och användargränssnitt. Men om du är intresserad av premiumfunktioner och säkerhet rekommenderar vi NordVPN. Klicka på länken nedan för att installera NordVPN på din enhet och säkra din anslutning.
Läs vår artikel här nedan för att lära dig mer om de bästa gratis VPNs för Linux och få reda på vilka begränsningar som du kan drabbas av om du använder en gratis VPN.
Linux är det operativsystem som är mest säkerhets- och sekretessvänligt. Tyvärr är inte utbudet av VPNs för Linux-maskiner särskilt bra. Linux-användare har ofta svårt att hitta en VPN som är lättanvänd, buggfri och enkel att komma igång med.
Tråkigt nog erbjuder inte alla VPNs sina tjänster för Linux. Dessutom är Linux-användare vana vid lösningar med öppen källkod, vilket ofta gör att de är emot prenumerationer. I den här artikeln ska vi därför fokusera på lättanvända, gratis VPNs för Linux som vidhåller den säkerhet, hastighet och sekretesstandard som Linux-användare värnar om.
Vi förstår att även du stöttar gratis program med öppen källkod. På grund av det har vi riktat in listan på de bästa gratis VPNs för Linux som är baserade på säkerhetsprotokoll med öppen källkod. Då kör vi!
5 Bästa gratis VPN för Linux 2024
Här nedan har vi samlat de 5 bästa gratis VPNs för Linux som är säkra att använda, är blixtsnabba och har uppdaterade säkerhetsprotokoll.
1. ProtonVPN: Obegränsad data och ett dedikerat gränssnitt
Egenskaperna i korthet:
Obegränsad data: Använd så mycket data du vill
Enkelt att installera: Har ett dedikerat gränssnitt i deras Linux-app
Protokoll som stöds: OpenVPN, Wireguard, IKEv2
Serverplatser: USA, Japan och Nederländerna
Distributioner som stöds: Debian, Ubuntu, Linux Mint, MX Linux, Kali Linux, Elementary OS, Fedora, Archlinux / Manjaro
ProtonVPN är en gratis VPN för Linux som erbjuder obegränsad bandbredd. Det betyder att du kan streama, spela datorspel och ladda ner torrents gratis – hur länge du vill, samtidigt som du förblir trygg med den högsta säkerhetsstandard som finns idag.
Den obegränsade datan är kostnadsfri hur länge du vill, och du kommer aldrig behöva byta till en premiumversion. Den tillhandahåller även ordentliga hastigheter för streaming och torrents, även om den kan vara något lägre under högbelastningstider (eftersom premiumanvändare prioriteras).
ProtonVPN dirigerar alla anslutningar igenom OpenVPN-protokollet som har öppen källkod, och använder den bergsäkra AES 256-bits krypteringen. De har en strikt loggfri policy (granskad och verifierad) och publicerar regelbundet transparenta rapporter. Deras högkvarter ligger i Schweiz, vilket är utanför 5/9/14 Eyes-alliansländerna. Detta och säkerställer din sekretess och med DNS-läckageskyddet samt en kill switch skyddas din data ifall din anslutning oväntat kopplas ifrån.
Om du föredrar ett grafiskt användargränssnitt (GUI) framför kommandotolken, då är ProtonVPN ditt bästa alternativ. Appen har ett elegant utseende och känsla som tilltalar de flesta Linux-användare. Desto viktigare är att gränssnittet eliminerar alla extra steg med att ansluta till servrar och konfigurera inställningar som man vanligtvis behöver göra med kommandotolken.
Klicka här nedan för att ta en titt på vår kompletta recension eller besök deras hemsida för mer information.
2. WindscribeVPN: VPN som blockerar malware, spårningsprogram och annonser
Egenskaper i korthet:
Webbläsartillägg: För att blockera annonser och malware
Serverplatser: Servrar i 10 länder (inklusive USA och Kanada)
Protokoll som stöds: OpenVPN, WireGuard och IKEv2
Distributioner som stöds: Ubuntu, Debian, Fedora, Arch Linux, och CentOS
WindscribeVPN erbjuder 10 GB per månad om du delar en legitim emailadress, annars får du bara 2GB. Det inkluderar också åtkomst till servrar på 10 platser, och du kommer heller aldrig tvingas uppgradera till premiumversionen om du känner att databegränsningen är tillräckligt hög.
Vid sidan av versionen i kommandotolken kan du addera ett extra säkerhetsskikt genom att installera Windscribes webbläsartillägg. Tillägget är fullmatat med funktioner som skyddar din anonymitet och integritet online, och bidrar till en trevlig webbupplevelse. I Windscribes webbläsartillägg ingår kostnadsfria webbläsarfunktioner för Linux, som exempelvis:
Blockeringsprogram (annonsblockerare, malwareblockerare, blockering mot spårning på sociala nätverk, blockering mot cookies)
Integritetsstärkande verktyg (automatisk radering av cookies, begränsar antalet Web-RTC-förfrågningar för att stoppa läckor, roterar slumpmässigt din användaragent)
Ublock Origin-integration
Men notera att de här funktionerna är strikt för webbläsaren och inte för annan trafik. Windscribe är utmärkt för peer-to-peer torrentnedladdningar, mycket tack vare deras dedikerade torrentservrar, även om du behöver förhålla dig till den månatliga 10GB-begränsningen. VPN-tjänstens hemsida har en detaljerad installationsguide med skärmbilder för Ubuntu om du föredrar en manuell installation.
3. TunnelBear VPN: Snabba hastigheter med många servrar
Egenskaper i korthet:
Servernätverk: Brett globalt nätverk med gratis servrar
Kringgå censur: Funktioner som riktar in sig på att kringgå censur
Linux-dokumentation: Steg för steg-installationsguide för Ubuntu
Distributioner som stöds: Ubuntu, Linux Mint och Fedora
Pålitliga hastigheter: Snabba och konsekventa hastigheter
TunnelBears gratisversion delar åtkomst till deras globala nätverk med över 49 servrar. Det är praktiskt för Linux-användare som vill kringgå censur, få rabatt hos sin nätbutik och undvika geografiska begränsningar för streamingtjänster.
TunnelBears nackdel är att de bara erbjuder 500 MB per månad, vilket är otillräckligt för intensiv internetanvändning som streaming eller för att ladda ner stora filer. Men om du tweetar om TunnelBear kan du få 1 GB extra data. Å andra sidan kan 500 MB räcka för att köra funktionalitet i kommandotolken som apt och mail.
TunnelBears DNS-läckageskydd förhindrar dina DNS-förfrågningar från att avslöjas till din internetleverantör. Skyddet stärks ytterligare genom en integrerad kill switch som heter VigilantBear som stänger din anslutning när VPN-tjänsten kopplas bort, så att din onlineaktivitet inte ska exponeras. TunnelBears gratisversion har obfuskeringsverktyget Ghostbear, som designats för att kringgå censur och VPN-begränsningar. Vi bör dock nämna att TunnelBear är baserade i ett av 5 Eyes-länderna (Kanada), vilket inte är idealt för din integritet.
VPN-tjänstens hemsida ger detaljerade instruktioner för hur man installerar den på Linux, och i synnerhet på Ubuntu-baserade distributioner. Med lite konfiguration kan du få TunnelBear att fungera på andra distributioner.
Åtkomst till blockerat innehåll: Avblockerar innehåll på streamingsajter som Netflix
Serversäkerhet: Äger och driver sina servrar
Serverplatser: Servrar i 12 olika länder
Linux-stöd: Steg för steg-instruktioner för att installera på ett Linux-system
PrivadoVPN är en utmärkt gratis VPN för Linux tack vare deras snabba hastigheter och förmåga att avblockera streamingsajter. Tjänsten avblockerar streamingtjänster som Netflix, Hulu, BBC iPlayer och Amazon Prime. Deras starka avblockeringskapacitet beror främst på att PrivadoVPN äger och driver sina egna servrar.
PrivadoVPN erbjuder 10 GB månatlig data och du behöver inte uppgradera till ett premiumkonto om databegränsningen funkar för dig. Gratisversionen ger dig tillgång till 9 servrar på 12 olika platser, vilket är briljant för en gratisutgåva. Tack vare det enorma servernätverket och deras unika avblockeringsförmåga kan du avblockera många onlinetjänster, inklusive streaming, näthandel och livesport.
Stöd för flera distributioner: Stöttar alla Debian-, Ubuntu-, Fedora-baserade distributioner
Flera protokoll: OpenVPN, IPsec (IKEv1 och IKEv2), SoftEther, SSTP, PPTP, L2TP/IPsec
Lättviktig: Enkel att installera, flexibel och kraftfull
Linux-stöd: Steg för steg-instruktioner för hur man installerar på Linux
Hide.me stöttar ett brett spann med Linux-distributioner eftersom kommandotolksappen programmerats i Golang (ett programmeringsspråk för flera plattformar). Hide.me kan därför installeras på alla Debian-, Ubuntu- eller Fedora-baserade distributioner. VPN-tjänsten tillhandahåller 24/7 kundsupport till sina gratisanvändare, och de är ganska snabba på att svara, så tveka inte att kontakta dem om du har några problem.
Hide.me:s kommandotolksapp för Linux är med öppen källkod och finns tillgänglig på GitHub, där användare kan granska den och bidra till dess utveckling. Den har en månatlig datagräns på 10 GB och ger tillgång till fem serverplatser (Kanada, Tyskland, Nederländerna, östra och västra USA). Du bör dock vara medveten om att man behöver en email för att registrera ett konto.
VPN-tjänsten är både lättviktig och kraftfull med bra kapacitet för nedladdningar och streaming. Deras servrar stödjer både torrentnedladdningar och erbjuder en rad moderna säkerhetsprotokoll att välja bland.
Den har den högteknologiska AES 256-krypteringen för att skydda din data när du är online, och dessutom en kill switch för att stoppa all potentiell dataexponering ifall anslutningen till VPN-tjänsten förloras. Tyvärr har inte Hide.me:s gratisversion WireGuard, vilket är ett protokoll som förbättrar prestanda och säkerhet.
Hide.me fokuserar på att tillfredsställa sina användare istället för aktieägare eftersom tjänsten är autonom och ägs inte av något stort bolag. VPN-tjänsten lagrar inte någon användardata, det beror främst på att de är baserade i Malaysia som är ett land med strikta sekretesslagar. Detta har gjort att VPN-tjänsten kunnat designa sina system med en strikt loggfri policy. Något som gör Hide.me ännu mer pålitliga är att de är medlemmar i VPN Trust Initiative (VTI) och har granskats av oberoende part för att garantera deras loggfria policy.
I listan här ovan tog vi oss tid att genomföra grundliga tester av de bästa gratis VPN-tjänsterna för Linux, som är säkra och har ditt bästa i åtanke. Men det är viktigt att vara medveten om att så inte alltid är fallet med gratis VPNs. Det beror på att det är svårt för en VPN-leverantör att vara helt gratis då underhållet av tjänsten kräver ordentliga resurser och kunnig personal.
Vad gäller gratis Linux-VPNs på vår lista är VPN-tjänsterna endast gratis för att det finns premiumanvändare som betalar för tjänsten. Det gör det möjligt för VPN-leverantörerna att ta hand om gratisanvändare, men bara inom begränsande ramar.
Några gratis VPNs som Linux-användare bör undvika är:
Hotspot Shield: Hotspot Shield är inte ovan att bli granskad på grund av deras bristande integritetspolicy. Till exempel uppger VPN-tjänstens integritetspolicy klart och tydligt ”Aura ”säljer” inte din personliga information, förutom i sammanhang relaterade till några gratisversioner av våra VPN-produkter”. Det går emot hela poängen med en VPN, oavsett om det är gratis eller ej.
Private Internet Access (PIA): Ända tills nyligen var PIA utan tvekan en av de bästa VPNs för Linux – öppen källkod och transparenta, stöd för flera distributioner och mycket mer. Men deras servrar har blockerats överallt på internet, vilket gjort att användarna drabbas av horribla surfupplevelser. Tekniskt sett är denna VPN inte heller gratis, även om de erbjuder en gratis VPN-provperiod.
SecurityKISS: Trots att SecurityKISS är en någorlunda populär VPN så vill vi ge våra läsare en stark varning för dem. VPN-tjänsten har en dålig anti-logg-policy och använder gamla protokoll. Till exempel tillämpar de PPTP-protokollet som är känt för att vara osäkert.
VPNBook: VPNBook har en hemsk loggpolicy som vi avråder våra läsare från att använda. Tjänsten loggar din IP-adress och tidsstämplar, vilket kan användas för att spåra dina onlineaktiviteter. Deras hastigheter är ganska långsamma också, allt detta bidrar till en dålig surfupplevelse.
Med det sagt bör du vara försiktig med att använda VPNs som hävdar att de är helt gratis. I de flesta fallen betalar du för tjänsten på andra sätt än som du kanske inte är medveten om.
Så valde vi de bästa gratis VPNs för Linux
Vi har rigoröst testat varje VPN på listan för att presentera de allra bästa gratis Linux VPNs åt dig. Här nedan är de centrala nyckeltalen vi använt för att skapa listan.
Gratis på riktigt: Vi har fokuserat på riktiga gratis VPNs som dessutom är trygga och säkra. VPN-tjänsterna på listan här ovan kräver inga kreditkortsuppgifter. Och ännu bättre är att du aldrig tvingas uppgradera till premiumversionen om du är nöjd med funktionerna och de månatliga databegränsningarna som finns i gratisplanen.
Linux-stöd: Linux är kända för att inte ha särskilt bra stöd från VPNs. I vår lista har vi tagit med de leverantörer som har starkt stöd för Linux genom att erbjuda: en användarvänlig app i kommandotolken eller ett Linux-gränssnitt, lätt installationsprocess, Linux-dokumentation och Linux-fokuserade sekretess- och säkerhetsfunktioner.
Strikt loggfripolicy: En strikt loggfri policy var en huvudprioritet som dessa gratis VPNs behövde tillmötesgå för att komma in på listan. Förutom TunnelBear så är alla leverantörer som listats här baserade i sekretessvänliga länder. Inga av VPN-tjänsterna på listan loggar någon information om dig.
Hastigheter: På grund av deras teknikkunniga natur ogillar Linux-användare långsamma hastigheter. Vi tog oss friheten att testa varje VPN och säkerställa att de hade höga och konsekventa hastigheter på alla eller de flesta servrarna. Men notera att du har begränsad användning då de flesta gratis VPNs för Linux har datatak.
Säkerhetsfunktioner: Vi riktade in oss på leverantörer med förstklassiga säkerhetsfunktioner. Vid sidan av OpenVPN granskade vi protokoll som IKEv2/IPSec och funktioner som kill switch och läckageskydd för att stoppa DNS-, WebRTC- och IPv6-läckor.
Alla VPN-tjänster på listan testades grundligt med de här fem parametrarna. Läs mer om våra VPN-testkriterier.
Nackdelar med att använda en gratis VPN för Linux
En gratis VPN är kapabel till att leverera alla fördelar som vi listade i den förra sektionen, men det finns dock brister. Vi ska ta en titt på hur en gratis VPN för Linux begränsar dig från modern, förstklassig säkerhet och sekretess online:
Begränsat antal serveralternativ
Datatak som begränsar användning
Avancerade säkerhetsfunktioner som är reserverade för premiumkonton
Långsamma hastigheter eftersom premiumanvändare prioriteras
Gratis VPNs är ganska begränsande, i synnerhet för majoriteten av Linux-användare som är teknikkunniga och vill upprätthålla en gedigen säkerhet och integritet online. Därför rekommenderar vi en bra premium-VPN för Linux.
NordVPN
Erbjudande
Julerbjudande: endast 2,99$ per månad för ett 2-årigt abonnemang (+3 månader gratis) med en 30 dagars pengarna tillbaka-garanti
NordVPN är den överlägset bästa VPN för Linux som vi testat. Vi anser det eftersom den har ett prickfritt Linux-stöd. Du kan installera VPN-tjänsten med bara några steg, och de stöttar en rad Debian- eller RHEL-baserade system, som Ubuntu, Linux Mint, Fedora och CentOS.
NordVPN är baserade i Panama, vilket innebär att de har utmärkt sekretess då de ligger utanför 5 Eyes-alliansen. De har över 5,000 servrar i 60 länder som ger dig en uppsjö av alternativ för att komma runt geobegränsningar och censur. De flesta Linux-användare kommer uppskatta att Nord har dedikerade servrar för P2P-trafik som säkerställer snabba och supersäkra nedladdningshastigheter för dina torrents.
NordLynx är NordVPNs varumärkta version av WireGuard, och det möjliggör blixtsnabba hastigheter tillsammans med bergsäker säkerhet för dina anslutningar. VPN-tjänsten tar det även till nya höjder genom att implementera några av de bästa säkerhetsprotokollen som finns idag: OpenVPN, TCP/UDP och IKEv2/IPSec. Den enda nackdelen är att NordVPN inte har en app med gränssnitt för Linux (för de som föredrar det istället för kommandotolken). Å andra sidan är kommandotolken lättanvänd.
OpenVPN mot andra VPNs för Linux
OpenVPN är ett protokoll med öppen källkod som låter dig etablera en säker anslutning mellan två ändpunkter, som exempelvis din webbläsare och Googles servrar. Protokollet skapades för Linux, men det blev snabbt huvudprotokollet för alla VPNs och används nu på andra operativsystem.
Men OpenVPN är bara ett protokoll. Andra VPNs som NordVPN har expanderat OpenVPN-protokollet och adderat fler viktiga funktioner för att ge total onlinesäkerhet. En kill switch, DNS-läckageskydd och split tunneling är alla avgörande funktioner som ingen Linux-användare bör vara utan. Utöver det finns det andra VPNs som till skillnad mot OpenVPN tillhandahåller servrar att ansluta till och säkert omdirigera din data igenom dem.
Det är faktiskt möjligt att skapa sin egen VPN genom att sätta ihop kodskript för att addera de extra funktionerna vi nyss nämnde, och helt ärligt är det ett roligt helgprojekt. Men det är inte något för alla, och oftast är det inte värt att börja trassla med ett överflöd av felsökningar och problem som medföljer.
Med det sagt rekommenderar vi att du använder välbeprövade VPNs, som de vi diskuterat i den här artikeln. Det sparar dig tiden och frustrationen med att skapa och konfigurera din egen från grunden. Dessutom är de gratis och du kan snabbt få en privat internetåtkomst.
Hur man installerar och kör OpenVPN på Linux
Som vi nämnt tidigare är OpenVPN det bästa säkerhetsprotokollet för alla VPN-tjänster som är värda din tid, som de vi tagit upp i artikeln. För att installera en VPN på Linux behöver du först installera OpenVPN och sedan installera en valfri VPN-tjänst. Så här installerar man konfigurationsfilerna för OpenVPN på Linux.
OBS: Installationskommandon varierar beroende på distributionen och pakethanteraren du använder.
Hur man installerar OpenVPN på Ubuntu
Öppna Linux kommandotolk och kör: ”sudo apt-get install -y openvpn”.
Ange ditt adminlösenord och tryck på enter.
Vänta på att installationen ska slutföras.
När den är klar, ange ”sudo apt-get install openvpn easy-rsa” för att installera en certifikatutfärdare så att du kan säkra dina anslutningar med dina VPN-servrar.
Det är allt! Nu har du installerat OpenVPN på din Linux-enhet.
Hur man laddar ner och kör serverkonfigurationsfiler på Ubuntu
Nästa steg är att ladda ner din VPN-tjänsts konfigurationsfiler för OpenVPN, så att du kan ansluta till valfri server. Du bör vara medveten om att varje server har individuella konfigurationsfiler som du behöver ladda ner för att ansluta.
Besök din VPN-tjänsts hemsida och ladda ner deras serverkonfigurationsfiler för Linux till en tom mapp.
Öppna din kommandotolk, och navigera till mappen där dina konfigurationsfiler finns.
Starta OpenVPN-klienten med den specificerade konfigurationsfilen. I följande exempel behöver du redigera SERVERNAME till att matcha .ovpn-filen som du använder för att ansluta: ”sudo openvpn -config SERVERNAME.ovp”.
Minimera kommandotolkens fönster för att VPN-tjänsten ska fortsätta köras. Om du stänger fönstret kommer anslutningen att kopplas ifrån.
Du har ni anslutit till din VPN-tjänsts server och säkrat din anslutning.
Hur man installerar en Network manager på Ubuntu
Om du hellre föredrar att använda ett användargränssnitt är Linux Network manager det närmaste du kommer på Linux (om din VPN inte tillhandahåller ett). Network manager gör det enkelt för dig att ansluta till din VPN.
Så här konfigurerar du din Network manager:
Öppna kommandotolken och ange följande kommando: ”sudo apt-get install -y network-manager-openvpn network-manager-openvpn-gnome”.
Gå till Inställningar och sedan Nätverk eller sök efter VPN i sökrutan för aktiviteter.
Kicka på ”+”-ikonen, och sedan på ”Importera från fil…”.
Navigera sedan till den nedladdade .ovpn-serverfilen och importera den.
Ange dina kontouppgifter i popup-rutan som heter ”Lägg till VPN”.
När du angivit informationen väljer du ”Lägg till” i det översta högra hörnet. Ange ditt adminlösenord för att spara konfigurationen.
För att lägga till mer än en server. upprepa steg 3 och 5.
För att ansluta till servern, gå till Network manager, välj sedan ”VPN Off” och välj den server du vill ansluta till. Om anslutningen lyckas kommer fältet högst upp ha ett hänglås.
Bra jobbat! Nu kan du ansluta till en server och även addera flera serverplatser.
Därför behöver man en VPN för Linux
Trots att Linux är ett av de säkraste operativsystemen som finns saknar det verktyg för att skydda och anonymisera användares aktiviteter online. VPN-tjänster har lösningen på det: de adderar ett extra skyddande skikt bortom Linux operativsystemsmiljö.
Här nedan dyker vi in i några av de främsta anledningarna till varför man behöver en VPN för Linux, oavsett om den är gratis eller betald.
1. Säkerhet
För att ansluta till internet behöver man en unik adress som kallas för IP-adress, vilket på samma sätt som en postadress innehåller information om dig. Det är information som din nuvarande plats och din internetaktiviteter. Informationen kan skada dig om den hamnar i fel händer, som hos cyberbrottslingar.
För att undvika att det sker kan du använda en VPN som ändrar din IP-adress. En VPN omdirigerar din anslutning igenom externa servrar i de länder du väljer. Resultatet? Du får surfa anonymt och din plats döljs tack vare en maskerad IP-adress.
2. Sekretess
Tyvärr har dagens internet blivit en kloak full med datasamlare. Dessa aktörer består av hackare, myndigheter och företag. Ibland använder de oortodoxa metoder för att knäcka din integritet och ta din data, men du kan undvika det med en VPN.
En VPN-tjänsts huvudsyfte är att privatisera din anslutning genom att kryptera din data. Bra VPN-tjänster har de senaste och mest hårdkokta krypteringsprotokollen. Det gör det otroligt svårt för alla utomstående parter att se din data.
3. Torrents
Majoriteten av alla Linux-användare är starka supportrar av internetfrihet och öppen tillgång till information. En del myndigheter och företag är dock inte av samma sort. Men missförstå oss inte: att ladda ner upphovsrättsskyddat material är olagligt, men torrentsajter används också till att dela andra typer av viktig information – där en del är helt lagliga.
Dessutom har flera länder strikta lagar som kan resultera i dryga böter eller fängelse om man åker dit för att ladda ner torrents. Detta gör att vi rekommenderar Linux-användare att vara på den säkra sidan genom att använda en VPN så att deras internetaktiviteter förblir privata, samt får åtkomst till blockerade torrentsajter i sina länder.
4. Geobegränsning
Geobegränsning innebär begränsad åtkomst till innehåll baserat på användarens plats. Det kan beröra innehåll som:
Rabatter på e-handelssidor runt om i världen
Media på streaming-plattformar som Netflix, Hulu eller BBC iPlayer
Genom att använda en VPN kan du kringgå de här geobegränsningarna och få tillgång till vilket innehåll du vill. Till exempel: har brittiska Amazon rabatt på en särskild vara som du gillar? Inga problem, med en VPN kan du ansluta till en server baserad i Storbritannien och tillämpa rabatten.
5. Censur
Censur har snabbt blivit vanligt i många länder runt om i världen. Det är inte längre bara diktaturer som Kina eller Eritrea som implementerar det. Myndigheter tillgriper onlinecensur när medborgarna som mest behöver dessa onlinetjänster. På grund av tidigare uppror har länder som Egypten, Nigeria och Ryssland begränsat åtkomsten till onlinetjänster som sociala medier, bloggar och nyhetssidor.
Men det är inte bara länder som censurerar internet för användarna. Det kan även vara din skola, ditt kontor eller till och med hemma. För att komma runt det rekommenderar vi att du använder en pålitlig Linux-VPN. En VPN kringgår alla former av censur genom att dirigera din anslutning igenom en annan server, en som ligger i ett land utan censur. En VPN får det att se ut som att du befinner dig i det landet, vilket gör att du kan få full åtkomst till dina onlinetjänster.
Onlinesäkerhet för Linux
Idag är Linux ett av de mest säkra och sekretessfokuserade operativsystemen som finns tillgängligt. Men systemet klarar inte av att skydda användare från internethot som hackare och övervakning från internetleverantörer och myndigheter.
Med en pålitlig VPN kan du gratis förbättra din onlinesäkerhet och datasekretess. Du kan börja med de rekommenderade gratis VPNs som vi nämnt här ovan, och sedan uppgradera till en premium-VPN som den Linux-vänliga NordVPN när ditt behov ökar.
Som gratis Linux-VPN rekommenderar vi att du väljer en från vår lista som passar dina specifika behov. Dessa är:
ProtonVPN: Obegränsad data och ett dedikerat användargränssnitt
Windscribe: VPN som blockerar malware, spårningsprogram och annonser
Har du fler frågor om den bästa VPN för Linux? Klicka på frågorna här nedan!
Finns det några 100% gratis VPNs för Linux?
Ja. Bara för att nämna några: ProtonVPN, Windscribe VPN, TunnelBear VPN och PrivadoVPN, de är alla gratis, trygga och säkra VPNs för Linux. Men de har begränsade funktioner, vilket vi går in på djupet om i vår artikel om de bästa gratis VPNs för Linux.
Finns det någon gratis VPN för Ubuntu?
Ja! Tack vare Ubuntus popularitet erbjuder massor av VPNs stöd för operativsystemet. Till exempel har ProtonVPN ett intuitivt gränssnitt för Ubuntu, tillsammans med förstklassig säkerhet, obegränsad data och höga hastigheter. Helt gratis.
Nej. Det är ett vanligt missförstånd att OpenVPN skulle vara inbyggt i Linux, för så är inte fallet. Linux erbjuder dock stöd för olika VPN-protokoll som de tidigare nämnda OpenVPN, WireGuard och IPSec. Men du behöver installera dem och ansluta dem till en extern server för att få en VPN.
Marko är en flerspråkig SEO-specialist hos VPNOverview som använder sig av sin kunskap inom VPN:s, onlineintegritet och cybersäkerhet för att granska, redigera och publicera artikelöversättningar för flera språk.