Ha bara i åtanke att även om det kan vara spännande att surfa på dark web, så kan det också vara farligt. Om du inte är försiktig och inte anammar de rätta säkerhetsåtgärderna riskerar din dator att infekteras med malware eller spyware.
Därför är det avgörande att använda ett gediget antivirusprogram och en VPN-anslutning när du surfar på dark web. En bra och prisvärd VPN som håller din data och identitet säker är Surfshark.
Om du vill få reda på mer om de bästa onion-webbplatserna och se våra andra toppval av de bästa webbplatserna på dark web, då är den här artikeln för dig.
Dark web är en mystisk del av webben som de flesta bara når med Tor-webbläsaren. Onionlänkar (webbplatser med suffixet ’.onion’) är värdar för dolda tjänster som inte är tillgängliga via vanliga webbläsare (såvida du inte trixar en massa). Tor-webbläsaren gör det dock möjligt för dig att besöka dessa tjänster samtidigt som du får ett lager av anonymitet.
När dark web dyker upp i nyheterna är det ofta kopplat till olagligheter. Det finns otaliga berättelser om svarta marknader där du kan köpa olagliga produkter som droger, vapen eller falska pass. Det ligger en viss sanning i detta, men ganska ofta är dessa berättelser osanna eller överdrivna.
Vanligtvis nämns inte de mer positiva och ibland förvånansvärt gynsamma saker du kan hitta på dark web. Den här artikeln är vikt åt att visa denna del av dark web. Vi tillhandahåller till och med de mest uppdaterade dark web-platserna och deras länkar så att du kan se själv.
Vi ställde samman en lista över webbplatser du kan besöka när du är nyfiken på dark web, men vill besöka den på ett säkert sätt. Vissa webbplatser på listan är tämligen seriösa och användbara, medan andra bara är mycket knasiga. Lycka till med upptäckandet! Vet du inte hur man kommer ut på dark web? Kolla vår guide om hur du når dark web!
Varning: Besöka dark webblänkar? Säkerheten först!
Om du vågar dig ut på dark web är det klokt att vidta några säkerhetsåtgärder. Eftersom dark web är oreglerad finns det en ökad risk för angrepp av skadlig kod och cyberbrottslingar som är ute efter din data. Se till att du har antivirusprogram installerat och alltid använder en VPN. En VPN krypterar och säkrar all din internettrafik. Den skyddar din integritet på nätet och skyddar dig mot vissa former av cyberbrott.
För att komma igång kan du prova Surfshark. För bara ett par dollar i månaden skyddar Surfshark all din internetdata med tung kryptering, så att det blir mycket svårare för andra att få tag på din data. Dessutom är du anonym när du använder Surfshark, eftersom din IP-adress döljs. Detta hindrar myndigheter, internetleverantörer och hackare från att spåra din onlineaktivitet. Surfshark erbjuder en 30-dagars pengarna tillbaka-garanti, så du kan prova det riskfritt. När du har Surfshark kan du utforska dark web-länkar på ett mycket säkrare sätt.
Surfshark
Erbjudande
Surfa säkert och anonymt för endast 1,99$ per månad + 4 månader gratis
Från
$ 1,99
9.0
Mycket användarvänlig och fungerar med Netflix och torrenter
Även om dark web inte innehåller några sökmotorer som Google, är det fortfarande möjligt att navigera sig på dark web genom sökmotorer och kataloger – om du vet var du ska leta. Ett antal av följande webbplatser kan hjälpa dig på vägen. Ha i åtanke att du måste öppna dessa onion-länkar i Tor-webbläsaren för att de ska fungera.
1. Hidden Wiki
Länk till Hidden Wiki: http://zqktlwiuavvvqqt4ybvgvi7tyo4hjl5xgfuvpdf6otjiycgwqbym2qad.onion/wiki/index.php/Main_Page
Hidden Wiki är en dark web-version av Wikipedia där du kan hitta länkar till olika webbplatser på dark web. Som du kanske märker i den här artikeln verkar många onion-länkar meningslösa, eftersom de består av en kombination av många slumpmässiga siffror och bokstäver. Detta gör det svårt att hitta webbplatsen du letar efter. Hidden Wiki gör mycket av sökandet efter dig. Dessutom ger de informativa sidor om en rad ämnen som kan vara intressant läsning.
Var dock försiktig. Se till att du inte klickar på en länk till något du inte vill se, eftersom Hidden Wiki inte bara listar lagliga webbplatser. Faktum är att det finns många olika ”Hidden Wiki”-webbplatser där ute. Hidden Wiki brukade vara känd för att vara värd för, eller åtminstone för att lista ett gäng pedofilwebbplatser och har därför varit föremål för cyberattacker av FBI och Anonymous. Många copycats och spin-offs av Hidden Wiki har också skapats. Bli inte förvånad om du stöter på flera versioner av ”den officiella” eller ”ocensurerade” Hidden Wiki. Det är dock bäst att hålla sig borta från dessa spin-off-webbplatser. De flesta Hidden Wiki-webbplatser fram till dag ger länkar till vissa delar av dark web du inte vill besöka. Det bästa sättet att hantera detta är att hålla sig till de kategorier som är relativt riskfria.
2. DuckDuckGo
Onion-länk till DuckDuckGo: https://duckduckgogg42xjoc72x3sjasowoarfbgcmvfimaftt6twagswzczad.onion/
DuckDuckGo är en sökmotor som också finns på vanliga webben (surface web). Till skillnad från andra sökmotorer samlar DuckDuckGo inte in eller delar några av dina personuppgifter. Denna sökmotor är ideal om du vill vara mer anonym på webben.
DuckDuckGo kan användas på dark web eftersom den också visar .onion-länkar. De flesta vanliga surface-sökmotorer listar inte .onion-webbplatser. Således kommer en vanlig sökmotor inte att ta dig någonstans på dark web, medan DuckDuckGo låter dig besöka dark web-sajter.
3. Ahmia
Länk till Ahmia: http://juhanurmihxlp77nkq76byazcldy2hlmovfu2epvl5ankdibsot4csyd.onion/
Ahmia är en annan sökmotor som du kan använda på dark web. Dess syfte är att tillhandahålla användare på Tor Anonymity Network med en kraftfull och robust sökmotor som hjälper med att upptäcka olika användbara hemsidor på dark web. Dessutom kan Ahmia användas för att visa statistik, insikter och nyheter om Tor-nätverket.
4. Daniel
Länk till Daniel: http://danielas3rtn54uwmofdo3x2bsdifr47huasnmbgqzfrec5ubupvtpid.onion/
Daniel är en utmärkt resurs som hjälper dig att utforska olika dark web-länkar och Tor-webbläsaren i allmänhet. Daniels webbplats listar 7000 onion-länkar som kategoriseras för att göra surfning enklare. Dessutom har den en mycket användbar inbyggd funktionalitet som låter dig veta om en viss webbplats är online. Detta är mycket användbart, eftersom det betyder att du inte behöver klicka och ladda varje dark web-länk som listas för att se om den fungerar. Detta är en särskilt bra funktion med tanke på de potentiellt långa laddningstiderna i Tor-webbläsaren.
Sektion 2: Vistas på dark web
Dark web är full av överraskande webbplatser. En av dem är Facebook. Även om vi inte rekommenderar att du loggar in på Facebook för någon form av onlineskydd, är det slående att den här sociala mediewebbplatsen har en så enorm närvaro på dark web. På dark web hittar du också versioner och speglar av nyhetskanaler och plattformar där visselblåsare och andra säkert kan dela information. Slutligen är många andra typer av webbplatser som du också kan hitta på vanliga webben också representerade på dark web, till exempel webbplatser om Bitcoin, Q&A-sajter, webbplatser med mätningar etc.
5. Facebook
Onion-länk till Facebook-spegeln: http://facebookwkhpilnemxj7asaniu7vnjjbiltxjqhye3mhbshg7kx5tfyd.onion
Detta är en spegelwebbplats av riktiga Facebook. Genom att skapa ett Facebook-konto på dark web kan du försöka göra det helt anonymt. Detta kräver dock mycket arbete, för som vi alla vet tycker Facebook om att samla in all data de kan.
Ännu viktigare är att denna spegelversion av det sociala nätverket är en väg runt regeringscensur. Vissa myndigheter censurerar sociala medier eller gör dem helt otillgängliga för sina medborgare. De gör detta för att eliminera alla former av motstånd. Genom att använda dark web-versionen av Facebook kan människor försöka vara anonyma och tala fritt.
6. Bitcoin och andra kryptovalutor
Länk till HiddenWallet: http://d46a7ehxj6d6f2cf4hi3b424uzywno24c7qtnvdvwsah5qpogewoeqid.onion/
Även om Bitcoins nyligen har blivit populärt bland allmänheten så har den varit främsta valutan på dark web i flera år. Det är ingen överraskning att det finns många kryptovalutawebbplatser på dark web. På webbplatser som HiddenWallet kan du hantera dina kryptovalutor, samt köp och sälja dem.
7. BBC Tor-spegeln
Dark web-länk till den officiella BBC-spegeln: https://www.bbcnewsd73hkzno2ini43t4gblxvycyac5aw4gnv7t2rccijh7745uqd.onion/
Vissa länder och regeringar utövar strikt censur online och blockerar tillgången till utländska nyhetssajter. BBC:s webbplats är ett utmärkt exempel på en nyhetskälla som inte är tillgänglig i vissa förtryckande länder. Åtminstone inte på vanliga webben. Det är där Tor kommer in.
BBC har gjort en speciell Tor-spegel av sin nyhetswebbplats som finns tillgänglig på dark web. Målet är att erbjuda människor ett sätt att anonymt nå BBC:s webbplats utan begränsningar, oavsett var de bor. Dark web-kopian av BBC News webbplats är en internationell utgåva. Det innebär att det inte i första hand fokuserar på Storbritannien, utan istället täcker nyheter från hela världen.
8. ProPublica
Länk till ProPublica: http://p53lf57qovyuvwsc6xnrppyply3vtqm7l6pcobkmyqsiofyeznfu5uqd.onion/
ProPublica är ett undersökande journalistisk byrå som har en närvaro på vanliga webben men också en dark web-länk. På så sätt kan besökare på webbplatsen förbli anonyma om de vill. Detta skulle till exempel kunna vara praktiskt för människor som lever under förtryckande myndigheter. Trots allt drar sig ProPublica inte för att täcka kontroversiella ämnen som barnarbete och korrupta politiker. ProPublica publicerar nyheter på både engelska och spanska.
9. Tor Metrics
Länk till Tor Metrics: http://hctxrvjzfpvmzh2jllqhgvvkoepxb4kfzdjm6h7egcwlumggtktiftid.onion/
På Tor Metrics kan du hitta mer information om Tor Project. Om du är intresserad av integritet och hur Tor-projektet fungerar så ger den här webbplatsen dig lite insikt. Om du dessutom undersöker Tor och dark web för ett skolprojekt kan den här webbplatsen hjälpa dig med statistik. Bland annat kan du se hur många som använder Tor-webbläsaren och hur många .onion-webbplatser det finns. Statistiken över Tor-användare kan också ge dig en bra indikation på hur mycket aktivitet det finns på dark web, hur många dolda tjänster som finns och var de flesta användare på dark web kommer ifrån.
Några roliga fakta:
Blott cirka sex procent av Tor-användarna använder webbläsaren för att komma åt dark web.
En av de mest produktiva Tor-användarna kommer från länder med relativt små befolkningar, såsom Tyskland och Nederländerna.
Tor-webbläsaren har laddats ner cirka en halv miljon gånger bara under 2019.
10. Hidden Answers
Länk till Hidden Answers: http://pbqttnffb5sh6ckgnz4f5by55w25gd6tuw5f5qcctmnyk62eyhgx6rad.onion/
Hidden Answers kan beskrivas som en dark web-version av Reddit eller Quora. Du kan ställa vilken fråga du vill, utan censur. Andra i gemenskapen kommer att försöka svara på dina frågor. Det är också roligt att bara se sig omkring på den här plattformen. Kom ihåg att detta är en ofiltrerad del av internet och du kan stöta på konversationer du inte vill se.
Detta är också ett bra ställe att ställa frågor om dark web på, om du är ny på den här delen av internet. Det är dock ett säkrare alternativ att besöka några dark web-subreddits för specifika frågor på dark web.
11. Secure Drop
Länk till SecureDrop: http://sdolvtfhatvsysc6l34d65ymdwxcujausv7k5jk4cy5ttzhjoi6fzvyd.onion/
Secure Drop är en plats där visselblåsare och journalister möts. Dark web är ett av de få sätten för visselblåsare att dela sin information samtidigt som de är säkra på att de inte spåras. Visselblåsare har ofta skadlig information om ett företag eller en regering och försöker dela denna med journalister. Om de gör det på vanliga webben så lär de spåras och i vissa fall straffas. Secure Drop är en .onion-webbplats som skyddar visselblåsares och journalisters integritet över hela världen. Många viktiga utgivare och nyhetsorganisationer har insett kraften hos anonyma visselblåsare på dark web och skapat sin egen Secure Drop-URL. Några anmärkningsvärda exempel inkluderar:
The Financial Times: http://sdolvtfhatvsysc6l34d65ymdwxcujausv7k5jk4cy5ttzhjoi6fzvyd.onion/directory/financial-times/
Sektion 3: Onion-länkar till dark webs e-posttjänster
Det finns gott om e-postleverantörer förutom Outlook och Gmail. Många av dem finns också på dark web. Ta en titt på några av de fantastiska tjänsterna som tillhandahålls gratis.
12. ProtonMail
Länk till ProtonMail: http://protonmailrmez3lotccipshtkleegetolb73fuirgj7r4o4vfu7ozyd.onion
ProtonMail är en schweizisk krypterad e-posttjänst som hör till de allra bästa e-postklienterna. De använder end-to-end-kryptering och för inga loggar. Dessutom behöver du inte ge dem personlig information om du vill skapa ett konto. Observera att ProtonMail också har en vanlig webbversion.
ProtonMail själva uppger att om man använder Tor för att nå (dark web-versionen av) ProtonMail så erbjuds både säkerhets- och frihetsrelaterade fördelar. Tor är trots allt det vanligaste och säkraste sättet att nå dark web på, vilket gör det mycket svårare för externa parter att se de webbplatser eller (e-post-)tjänster du besöker. Och om ProtonMail av någon anledning blockeras i ditt bosättningsland kan Tor sannolikt hjälpa dig att kringgå denna blockering.
13. CTemplar
Länk till CTemplar: http://ctemplarpizuduxk3fkwrieizstx33kg5chlvrh37nz73pv5smsvl6ad.onion/
CTemplar är en komplett e-posttjänst som finns tillgänlig på TOR-nätverket. Likt ProtonMail använder CTemplar end-to-end-kryptering för att skydda dina emails. Mailtjänsten sparar ingen användardata och all information som skickas till deras servrar raderas omedelbart. Dessutom är CTemplar baserat på Island, vilket är en sekretessvänlig jurisdiktion. Genom att använda CTemplars tjänst via Tor-webbläsaren får man ett extra anonymiserande lager och det gör din kommunikation ännu säkrare.
14. Elude
Link to Elude: http://eludemailxhnqzfmxehy3bk5guyhlxbunfyhkcksv4gvx6d3wcf6smad.onion/
Elude är en annan e-postklient med målet att hålla dina e-postmeddelanden bort ifrån andras händerna. Den tillåter användare att skicka och ta emot anonyma emails via webmail. Ingen information krävs för att skapa ett Elude-konto. Tjänsten är helt gratis och är ett utmärkt alternativ för användare som vill dela känslig och konfidentiell infomration över email. Användarvänligheten gör den till ett idealt alternativ.
15. Riseup
Länk till Riseup: http://vww6ybal4bd7szmgncyruucpgfkqahzddi37ktceo3ah7ngmcopnpyyd.onion/
Riseup är en dark web-sajt som ger säkra e-post- och chattalternativ. Egentligen skapades plattformen för att göra det möjligt för människor och grupper som arbetar med befriande social förändring att kommunicera säkert med varandra. För detta ändamål ser Riseup till att inga kommunikationsregister förs och plattformen skyddas mot skadliga attacker och statlig inblandning.
Den enda nackdelen med den här klienten är att du behöver en inbjudningskod för att skapa ett Riseup-konto. Med andra ord måste du känna någon som redan använder plattformen för att komma in. Men utan ett sådant kan du ändå bläddra i Riseups säkerhetsavsnitt som delar många tips om hur du ökar informationssäkerheten i din vardag.
16. Keybase
Länk till Keybase: http://keybase5wmilwokqirssclfnsqrjdsi7jdir5wy7y7iu3tanwmtp6oid.onion/
Även om Keybase tekniskt sett inte är en e-posttjänst så är den ett bra sätt att säkert dela information du hittar i Tor-nätverket med vänner och andra kontakter. Det är ett effektivt meddelandeverktyg som fungerar på liknande sätt som populära meddelandeappar som WhatsApp och Signal.
Något som är strålande med Keybase är att inte ens deras servrar vet vad du kopierar och klistrar in. Trots allt krypteras din data i din webbläsare innan den ens når Keybase server. Du kan också skydda ditt meddelande med ett lösenord och välja tid innan meddelandet förfaller. På så vis erbjuder detta kommunikationsverktyg hög säkerhet och anonymitet.
Sektion 4: Diverse dark web-länkar
I det här avsnittet kommer vi att avsluta med några intressanta onion-länkar som inte faller in i någon av de tre kategorierna som nämns ovan.
17. Comic Book Library
Onion-länk till Comic Book Library: http://nv3x2jozywh63fkohn5mwp2d73vasusjixn3im3ueof52fmbjsigw6ad.onion/
Är du en serietidningsälskare? Från Comic Book Library kan du ladda ner tusentals serietidningar, allt från mycket vanliga titlar till mer nischade serietidningar. Var bara försiktig med eventuella upphovsrättsintrång när du får tillgång till serier via Comic Book Library.
18. Imperial Library
Länk till Imperial Library: http://kx5thpx2olielkihfyo4jgjqfb7zx7wxr3sd4xzt26ochei4m6f7tayd.onion/
Imperial Library lagrar, precis som Comic Book Library ett stort utbud av digitala böcker. Men Imperial Library sträcker sig bortom enbart serietidningar – du kan hitta allt möjligt innehåll där. I skrivande stund finns det över 400 000 böcker i detta onlinebibliotek. Återigen: Akta dig för upphovsrättsintrång.
19. Deep Web Radio
Länk till Deep Web Radio: http://anonyradixhkgh5myfrkarggfnmdzzhhcgoy2v66uf7sml27to5n2tid.onion/
Letar du efter lite musik som håller dig sällskap medan du utforskar dark web-länkarna i den här artikeln? Du har tur, för dark web har en egen digital radiostation. Med Deep Web Radio kan du välja mellan alla typer av musikströmmar att lyssna på via Tor. När vi tog en titt kunde vi välja mellan elva olika kanaler som alla spelade olika musikgenrer.
20. Tunnels
Länk till bloggen om VT:s (Illinois Tech) tunnelsystem: http://bvten5svsltfpxrxl72ukqxixwo2m5ek5svmcxgrmkta4tbmiemuibid.onion/
De sista onion-länkarna vi kommer att nämna skiljer sig helt från de andra på den här listan. Dessa webbplatser berättar om ”äventyr” från urbana upptäcktsresande som vågar sig in i tunnelsystemen vid stora amerikanska universitet. Att använda dessa tunnlar är både farligt och olagligt. Det är troligtvis därför utforskarna lägger upp sina bloggar på dark web, istället för på vanliga webben.
Varning
Nyfikenhet är något vackert, men kom ihåg att den också är riskabel! Det kan vara intressant att ta en titt på dark web, men det är också potentiellt farligt. Plötsligt kan du råka klicka på en korrupt länk så blir din dator infekterad med malware. Av denna anledning rekommenderar vi dig att inte bege dig dit ifall du inte har någon bra anledning till det.
Om du vill kika runt, se då till att du har alla de rätta säkerhetsåtgärderna på plats för att skydda dig mot eventuella nätattacker.
Säkerhetsåtgärder
Att besöka dark web är inte riskfritt, därför rekommenderar vi att du vidtar följande åtgärder för att skydda dig och din enhet.
Först och främst behöver du bra en programvara mot malware. För att förhindra att din enhet blir infekterad med virus eller spionprogram måste du installera ett bra antivirusprogram. Denna typ av programvara är viktig även när du bara surfar på vanliga webben.
För det andra behöver du, som vi redan har nämnt i början av den här artikeln hitta en bra VPN. En VPN (Virtual Private Network) är en programvara som krypterar all din internettrafik och döljer din verkliga IP-adress. Om du använder en VPN kommer ingen att kunna se att du besöker dark web. Dessutom kommer hackare på dark web inte att kunna spåra dina handlingar tillbaka till din personliga IP-adress. Några bra VPN-leverantörer är Surfshark, NordVPN, och IPVanish.
Slutligen är det alltid viktigt att använda ditt sunda förnuft när du surfar. Klicka inte på några länkar som du inte litar på och fyll inte i någon personlig information på dark web-sidor.
Avslutande tankar
Dark web låter mystisk och kanske till och med skrämmande, men några av .onion-webbplatserna är faktiskt riktigt vanliga. För vanliga internetanvändare finns det egentligen ingen bra anledning att besöka dem, eftersom det redan finns gott om information att hitta på det vanliga internet. Men om du vill ta en titt så kanske du vill besöka någon av de många webbplatserna som anges ovan. De är relativt säkra och ofarliga plattformar, även om det alltid finns risk för att stöta på något farligt eller oönskat när du är på dark web.
Kom ihåg att det pågår många skumma saker på dark web, så var försiktig och klicka inte på några länkar du inte litar på. Använd ditt sunda förnuft och ha kul när du utforskar dessa och andra dark web-länkar!
Webbplatser på dark web som är värda att besöka – Vanliga frågor
Har du några specifika frågor om webbplatser på dark web? Ta en titt på FAQ-sektionen nedan. Om du inte hittar det du letar efter, kommentera gärna här nedan!
Är det lagligt att besöka webbplatser på dark web?
Att besöka webbplatser på dark web är inte olagligt! Tvärtemot den vanliga uppfattningen är inte varenda webbplats på dark web full av användare som säljer droger och vapen.
Det finns många olika webbplatser på dark web, allt från säkra e-posttjänster till nyhetsbyråer, nätbibliotek och allt där emellan. Självklart finns det även skumma platser också, men så länge du använder ditt sunda förnuft kan du enkelt hålla dig borta från (rättsligt) trubbel på dark web.
Hur kan jag besöka dark web säkert?
Som tur är innehåller Tor-webbläsaren som du bör använda för att besöka dark web redan några inbyggda säkerhets- och sekretessfunktioner. Trots allt erbjuder den kryptering för varje nod som din trafik passerar igenom – det finns minst tre. Dessutom guidas din trafik igenom olika servrar vilket garanterar dig en höggradig sekretess.
Men för att vara ännu tryggare rekommenderar vi att du vidtar några extra säkerhetsåtgärder vid sidan av dessa, som att använda en VPN. För fler tips om hur man tryggt får tillgång till och surfar på dark web-sajter, ta en titt på den här artikeln.
Var kan jag hitta dark web-sajter att besöka?
Dark web är långt ifrån lika enkel att navigera som den vanliga webben. Det beror i stort på de konstiga och till synes slumpmässiga webblänkarna som dark web har. Som tur är finns det indexsidor som listar dark web-länkar och till och med kategoriserar dem, som exempelvis Hidden Wiki och Daniel. En annan utmärkt källa med onion-länkar som är värda din tid finns i den här artikeln.
Marko är en flerspråkig SEO-specialist hos VPNOverview som använder sig av sin kunskap inom VPN:s, onlineintegritet och cybersäkerhet för att granska, redigera och publicera artikelöversättningar för flera språk.