PIA- (Private Internet Access)recension (2024): ett sÀkert och billigt val

Privat Internet Access (vanligtvis förkortat PIA) Àr en av de större VPN-leverantörerna pÄ VPN-marknaden just nu. En av deras bÀsta funktioner Àr deras fokus pÄ integritet. De har en strikt icke-loggningspolicy, vilket gör PIA extra populÀr bland (bit)torrent-anvÀndare. Dessutom Àr Private Internet Access kÀnd för sina minimalistiska och kompakta appar och program. Vissa konsumenter ser detta som ett plus, medan andra betraktar det som en besvikelse.

Vi testade denna VPN-tjÀnst och tittade pÄ PIA:s internethastigheter, sÀkerhet, integritet, anvÀndarvÀnlighet, servernÀtverk och extrafunktioner. Det hÀr Àr vad vi hittade.

VĂ„r upplevelse av PIA – kort sammanfattning

FördelarNackdelar
Stark sÀkerhetIngen levande kundservice
Inga loggar 
Starkt fokus pÄ integritet 
MÄnga servrar 
Snabba servrar 
Relativt billig 
Amerikanska Netflix fungerar 
Enkel och tydlig programvara och webbplats 

Private Internet Access Àr en av de största VPN-leverantörerna i dagslÀget. Deras rykte nÀr det gÀller integritet visar sig vara sant: deras icke-loggningspolicy Àr lufttÀt, och de hÄller ett vakande öga pÄ eventuella förÀndringar i vÀrlden som kan pÄverka anvÀndarnas integritet. Dessutom erbjuder de ett brett urval av servrar och serverplatser, som i allmÀnhet ger en stabil och snabb anslutning. Amerikanska Netflix och andra strömningstjÀnster verkade alla har bra stöd ocksÄ.

Utöver allt detta Àr PIA mycket resonligt prissatt nÀr du registrerar dig för ett abonnemang över en lÀngre period. Detta, i kombination med enkel och ren programvara, gör att vi gÀrna rekommenderar PIA.

De enda möjliga nackdelarna Àr bristen pÄ en livechatt med kundservicen och det faktum att instrumentpanelen försvinner nÀr du klickar nÄgon annanstans pÄ skÀrmen. Det sÀger sig sjÀlvt att detta Àr mindre nackdelar, som vissa till och med kan kan se som fördelar. Sammanfattningsvis Àr PIA en mycket pÄlitlig, snabb och bra VPN-leverantör. Vi anser Àven att det Àr en av de bÀsta VPN pÄ marknaden.

Specifikationer PIA
đŸ’” Pris FrĂ„n 2,19$ per mĂ„nad
đŸ“± Operativsystem Android, Linux, Mac, Windows, iOS
đŸ’» Samtidiga anslutningar ObegrĂ€nsat
💳 Betalningsmetoder Kryptovaluta, Annat, Kreditkort, PayPal
🔒 Protokoll L2TP/IPsec, OpenVPN, PPTP, Wireguard
đŸ“„ Torrentalternativ TorrentanvĂ€ndning tillĂ„ts
📅 Pengarna-tillbaka-garantier Pengarna-tillbaka-garanti
📋 Loggar Loggfri
🎬 Fungerar med Fungerar med Netflix Fungerar med HBO Fungerar med Disney+ Fungerar med Kodi Fungerar med BBC Fungerar med Torrent Fungerar med Gaming

Hastighet: Hur snabb Àr PIA?

För att ge dig en bra uppfattning om hur Private Internet Access klarar sig nÀr det gÀller hastighet sÄ har vi utfört olika hastighetstester. Vi tog hÀnsyn till vÄra personliga erfarenheter ocksÄ genom att testa PIA vid vardaglig anvÀndning. Du hittar resultaten nedan:

  • De resultaten av hastighetstesterna var blandade, med nĂ„gra bra resultat för vĂ„ra lokala PIA-servrar och sĂ€mre resultat för de amerikanska servrarna.
  • Under den vardagliga anvĂ€ndningen minskar knappt internethastigheten nĂ€r du surfar, strömmar eller laddar ned.

Hastighetstestresultat för PIA

Nedan kan du se resultaten av de hastighetstester vi körde nÀr vi anvÀnde Private Internet Access. Observera att dessa mÀtningar alltid varierar beroende pÄ plats, internetleverantör och tid pÄ dygnet. Av denna anledning inkluderade vi som riktmÀrke ocksÄ ett hastighetstest frÄn vÄr anslutning utan VPN.

Hastighet utan VPN (Speedtest.net):

PIA hastighetstest utan VPN

Detta Ă€r resultaten frĂ„n speedtest.net vĂ„r egen internetanslutning utan att anvĂ€nda nĂ„gon VPN. Detta Ă€r ett ”blanktest” som vi kommer att anvĂ€nda för att jĂ€mföra de andra resultaten med.

Hastighet med en lokal server (Speedtest.net):

PIA hastighetstest lokal server

Detta Àr resultaten frÄn speedtest.net över vÄr internetanslutning nÀr vi ansluter till en PIA-server som ligger nÀrmast vÄr plats. Resultaten Àr ganska anmÀrkningsvÀrda. Pingen ökade nÄgot, frÄn 9 till 22, men nedladdnings- och uppladdningshastigheterna förblev ungefÀr desamma. Detta innebÀr att den hÀr lokala PIA-servern bör vara ungefÀr lika snabb som vÄr egen anslutning.

Hastighet med en USA-server (Speedtest.net):

PIA hastighetstest avlÀgsen server

Detta Àr hastighetstestresultaten för vÄr internetanslutning nÀr vi ansluter till en PIA-server i USA. Detta visar en nÄgot förvÀntad bild. Ping ökade enormt, medan sÀrskilt nedladdningshastigheten minskade avsevÀrt. Med andra ord skulle man mÀrka fördröjningar med resultat som detta.

SĂ„dana resultat Ă€r inte förvĂ„nande för en VPN-server som ligger lĂ„ngt bort frĂ„n anvĂ€ndaren. Allt sammantaget betyder det avstĂ„ndet att all internettrafik mĂ„ste göra en ordentlig avstickare förbi den servern innan den skickas till rĂ€tt plats. Detta saktar nĂ€stan alltid ner ens anslutning. ÄndĂ„ visar dessa resultat att PIA Ă€r lĂ„ngt ifrĂ„n att vara den snabbaste betal-VPN:en. Faktum Ă€r att PIA har visat sig vara den lĂ„ngsammaste VPN:en i vĂ„r 5-i-topplista över VPN:er.

Hastighet under daglig anvÀndning

Trots de inte sÄ bra hastighetstestresultaten Àr PIA en trevlig VPN för daglig anvÀndning. Vi mÀrkte en förÀndring nÀr vi utförde dagliga uppgifter, men detta var bara en liten skillnad i hastighet.

Vi kunde blĂ€ddra, strömma musik och videor och anvĂ€nd YouTube – utan betydande fördröjning eller fördröjning. Vi kunde ocksĂ„ titta pĂ„ amerikanska Netflix med en amerikansk server. Om nĂ„got behövde Netflix lite extra tid för att buffra ett avsnitt, men videon spelades utan problem efter det. Vi kunde spela onlinespel utan betydande fördröjning och kunde ocksĂ„ ladda ner torrenter mycket snabbt: en fil pĂ„ nĂ€stan 2 GB inom under 15 minuter.

De viktigaste fallen av lÄga hastigheter som vi mÀrkte var nÀr vi startade en Netflix- eller YouTube-video (nÀr den började spela allt var bra). Sammantaget erbjuder PIA anstÀndiga hastigheter för dagliga aktiviteter, men Àr inte den snabbaste VPN.

SÀkerhet: Hur sÀker Àr PIA?

PIA sÀtter sÀkerhet och integritet först, och utmÀrker sig dÀrför verkligen inom dessa aspekter:

  • PIA fungerar med flertalet starka protokoll, inklusive OpenVPN och det nya, innovativa protokollet WireGuard. Den har ocksĂ„ en SOCKS5-proxy.
  • PIA har en strikt icke-loggningspolicy.
  • PIA har en inbyggd kill switch och PIA MACE för att blockera annonser, spĂ„rare och skadlig kod.
  • Den enda information du behöver ge dem för att skapa ett konto Ă€r en e-postadress och din betalningsinformation, men bĂ„da kan delas anonymt.

Protokoll

NÀr det gÀller sÀkerhet och kryptering har Private Internet Access ordning pÄ torpet. De arbetar med olika protokoll (OpenVPN, PPTP, L2TP/IPsec och WireGuard) och har en SOCKS5-proxy. De flesta anvÀndare lÀr vÀlja OpenVPN, eftersom detta Àr ett solitt protokoll. WireGuard blir ocksÄ snabbt populÀrt och finns nu som ett otroligt sÀkert protokoll Àven pÄ PIA.

Vill du ha mer hastighet och Àr du mindre orolig för att kryptera dina data? DÄ kan du enkelt vÀlja ett av de andra protokollen i PIA:s programvara. För att ta reda pÄ mer om protokoll kan du kolla in vÄr artikel som jÀmför alla olika protokoll pÄ marknaden.

Loggning och integritet

PIA köptes nyligen av Kape Technologies. Detta företag förvÀrvade ocksÄ VPN-leverantörerna CyberGhost och Zenmate under de senaste Ären. Privat Internet Access Àr kÀnd för att ta privatlivets helgd seriöst, vilket leverantörens visar i varje steg denne tar. PIA har en strikt icke-loggningspolicy. Detta skapar en sÀkrare och mer anonym upplevelse för anvÀndarna, vilket PIA vÀrdesÀtter framför allt annat. AnvÀndares surfdata lagras aldrig pÄ hÄrddiskar, utan pÄ en sÀrskild null-enhet. Detta Àr en virtuell enhet som automatiskt lÄtsas som om data som skickas via den inte existerar. NÀr informationen har skrivits till null-enheten kan den inte hÀmtas. PÄ sÄ vis kan PIA garantera sin icke-loggningspolicy.

Eftersom PIA inte loggar nÄgot kan de inte lÀmna över information i hÀndelse av ett domstolsbeslut. PIA:s huvudkontor ligger i USA, vilket var ett medvetet val. USA Àr en av de fÄ nationer i vÀrlden som inte har nÄgon obligatorisk datalagringpolicy. Det innebÀr att PIA inte Àr skyldig att lagra information en viss tid, sÄsom ofta Àr fallet i Europa.

Men eftersom PIA finns i USA sÄ Àr det möjligt att de kommer att bli skyldiga att börja logga information om en viss anvÀndare för att identifiera dem efter ett domstolsbeslut. Under flera rÀttegÄngar och utredningar har PIA visat sig inte ha nÄgon information om sina kunders VPN-anvÀndning.

Det verkar finnas en viss oro pĂ„ nĂ€tforum kring till exempel PIA:s officiella sĂ€te (USA). MĂ„nga pĂ„pekar att USA Ă€r hem för vissa organisationer – till exempel NSA och FBI, som kan vara mycket ihĂ€rdiga nĂ€r det gĂ€ller att fĂ„ del av amerikanska medborgares data. En anonym kĂ€lla delade till och med det extra djĂ€rva pĂ„stĂ„endet med VPNOverview om att ”andra webbplatser upptĂ€ckt att PIA har arbetat tillsammans med NSA” och att ”PIA tidigare har fĂ„tt munkavleorder av domare”. Även chockerande sĂ„ kunde vi inte hitta bevis som styrker nĂ„got av ovanstĂ„ende pĂ„stĂ„enden.

Tekniskt Ă€r det möjligt, som en Reddit-anvĂ€ndare pĂ„pekade, att PIA kan fĂ„ ett domstolsbeslut om att börja övervaka en eller flera anvĂ€ndares datatrafik, kombinerat med en munkavleorder. Detta skulle innebĂ€ra att ingen nĂ„gonsin skulle fĂ„ reda pĂ„ att PIA-anvĂ€ndare övervakas. Vi mĂ„ste dock betona att denna oro endast grundar sig pĂ„ teori och möjlighet och inte pĂ„ faktiska bevis. Åtminstone inte pĂ„ bevis som vi kunde hitta. Men om du Ă€r en av dem som Ă€r bekymrad över att PIA Ă€r belĂ€gen i USA sĂ„ finns det leverantörer i lĂ€nder med ett bĂ€ttre integritetsrykte, till exempel ExpressVPN (Brittiska Jungfruöarna) och NordVPN (Panama).

PIA och Ryssland

PIA har vid flera tillfÀllen visat att de tar sina kunders integritet pÄ största allvar. Ett exempel Àr deras val att ta bort de ryska servrarna frÄn deras servernÀtverk. För nÄgra Är sedan beslutade Ryssland att all inhemsk datatrafik mÄste loggas i minst ett Är. Denna lag gjorde det omöjligt för PIA att garantera sina anvÀndares integritet, vilket Àr anledningen till att de beslutade att inte lÀngre erbjuda ryska servrar.

NÀr du anvÀnder en extern VPN-leverantör placerar du alltid en del av din integritet i deras hÀnder. Det betyder att du mÄste lita pÄ dem. Lyckligtvis har det hittills inte funnits nÄgra indikationer pÄ att PIA nÄgonsin har skadat sina kunders integritet. TvÀrtom stÄr de vid sina kunders sida i alla lÀgen.

Kill switch

Kill switch Av

Privat Internet Access har en kill switch som du hittar i instÀllningarna pÄ instrumentpanelen. En aktiverad kill switch sÀkerstÀller att du inte rÄkar lÀcka nÄgon information nÀr din VPN-anslutning varit avbruten i en minut. Dessutom har denna VPN ett unikt sÀtt att blockera domÀner som anvÀnds mot annonser, spÄrare och skadlig kod. Denna funktion kallas PIA MACE och finns i instÀllningarna under kill switchen.

Vilka uppgifter behöver PIA?

Innan du kan börja anvÀnda PIA:s VPN-tjÀnst behöver företaget din betalningsinformation. Privat Internet Access erbjuder mÄnga möjligheter att betala anonymt, sÄ du inte behöver ge dem nÄgon personlig information för detta ÀndamÄl, om du inte vill. Det Àr till exempel mycket enkelt att betala med Bitcoin. Du behöver dÀrför bara ange en fungerande e-postadress sÄ att PIA kan lÀnka ditt konto till den. Du kan naturligtvis registrera en ny e-postadress specifikt för PIA sÄ att den inte kan spÄras tillbaka till dig.

DÀrefter skapar PIA ett kontonamn Ät dig och du fÄr ett bestÀllnings-ID i ett e-brev efter att du har betalat. Du kan anvÀnda denna kod nÀr du till exempel behöver kommunicera med kundservice. Detta Àr allt du behöver: En fungerande e-postadress. DÀrutöver kan PIA anvÀndas helt anonymt.

AnvÀndbarhet: hur anvÀndarvÀnlig Àr PIA?

PIA:s poÀng Àr mycket tillfredsstÀllande nÀr det gÀller anvÀndarvÀnlighet:

  • PIA:s hemsida Ă€r mycket informativ och tydlig.
  • Installationen av PIA Ă€r snabb och enkel.
  • PIA:s programvara hittas i aktivitetsfĂ€ltet och Ă€r lĂ€tt att navigera i.
  • Det finns tre PIA-abonnemang, varav ett 2-Ă„rigt Ă€r det billigaste alternativet pĂ„ 1,79 USD per mĂ„nad.
  • PIA erbjuder mĂ„nga olika och mĂ„nga anonyma betalningsalternativ.
  • Kundservicen Ă€r hjĂ€lpsam och fungerar via ett onlineformulĂ€r och e-post, Ă€ven om den Ă€r lite lĂ„ngsam.

PIA:s webbplats

Private Internet Access-webbplatsen innehÄller en uppsjö med information, bekvÀmt uppdelad i tydliga menyalternativ. Den Àr tillgÀnglig pÄ flera sprÄk. PÄ startsidan finns en knapp som gör att du kan direkt kan skaffa ett abonnemang. Klicka bara pÄ det, vÀlj önskat abonnemang, vÀlj ett betalningssÀtt och fyll i dina uppgifter. Nu behöver du bara ladda ner programvaran.

PIA webbplats hemsida

PIA-webbplatsen Àr ocksÄ vÀrd för ditt kontos personliga inloggningssida. Webbplatsen Àr sammantaget sett mycket tydligt strukturerad och innehÄller extra information om PIA:s tjÀnster och storleken pÄ deras nÀtverk.

Installera PIA

PIA-programvaran kan laddas ner för Windows, MacOS, Linux, iOS och Android. Det finns ocksÄ tillÀgg för Chrome, Firefox och Opera. PIA Àr dÀrför kompatibel med nÀstan alla enheter. Nerladdningssidan pÄ PIA:s webbplats visar prydligt dig alla dina alternativ. Klicka bara pÄ rÀtt operativsystem för att ladda ner den aktuella filen.

PIA nedladdningssida

Vi anvÀnde Windows-versionen av PIA, varför nedladdningsinstruktionerna vi förklarar nÀrmast gÀller för Windows. SÄ fort du öppnar den nedladdade filen startar installationsprogrammet. Det tar mindre Àn en minut att installera instrumentpanelen, men förklaras av PIA ÀndÄ noggrant steg för steg. AnvÀnd din kontoinformation för att logga in. Nu kan du komma igÄng pÄ riktigt.

PIA skÀrmdump Windows Home

Obs! TÀnk pÄ att PIA:s programvara inte lÀngre stöder Windows 7. MÄnga kör fortfarande med det hÀr operativsystemet pÄ sin dator, eftersom det kan fungera lite bÀttre och snabbare, frÀmst pÄ Àldre enheter. Om du Àr en av dessa personer sÄ Àr det bÀttre att vÀlja en VPN som stöder Windows 7, till exempel ExpressVPN eller NordVPN.

PIA:s utseende och anvÀndarupplevelse

PIA:s mjukvara Àr utformad för att vara sÄ lite i vÀgen som möjligt. NÀr du öppnar instrumentpanelen ser du en stor ON-knapp, en liten karta och den VPN-server som Àr utvald Ät dig. Efter att ha anslutit till VPN-servern hittar du din IP-adress lÀngst ner, tillsammans med IP-adressen för VPN-servern som du anvÀnder för stunden. Om du klickar pÄ pilen lÀngst ner sÄ ser du mer information och valmöjligheter: Regelbundet valda VPN-servrar, prestanda och anvÀndning av din anslutning, snabbinstÀllningar och vilken typ av abonnemang du har.

PIA skÀrmdump app hemskÀrm

NÀr du klickar pÄ de tre punkterna i det övre högra hörnet kan du komma Ät mer omfattande instÀllningar. Du kan till exempel konfigurera sprÄk, tema och allmÀnna instÀllningar under General eller granska din kontoinformation under Account. Kill switch och PIA MACE finns under Privacy.

Dessutom kan du stÀlla in dina nÀtverksinstÀllningar under Network och dina anslutningsinstÀllningar under Connection. Dessa instÀllningar Àr lite mer avancerade, men Àr som standard förkonfigurerade till att vara de bÀsta instÀllningarna för anvÀndare som vill komma igÄng direkt.

Slutligen kan du under Help hitta support, som till exempel en rundtur i programvaran och en lÀnk till kundservicen.

PIA skÀrmdump iOS-instÀllningar

Instrumentpanelen försvinner frĂ„n bildskĂ€rmen nĂ€r du inte anvĂ€nder den. Ifall du behöver panelen sĂ„ kan du hitta den i aktivitetsfĂ€ltet. Ibland kanske du mĂ„ste klicka pĂ„ den lilla pilen (^) lĂ€ngst ned till höger pĂ„ skĂ€rmen. Du mĂ„ste klicka pĂ„ denna om du vill aktivera eller inaktivera anslutningen. PĂ„ sĂ„ sĂ€tt förblir programmet dolt tills du verkligen behöver det. Detta Ă€r en anvĂ€ndbar funktion nĂ€r du vill hĂ„lla din VPN utom synhĂ„ll, men kan vara irriterande nĂ€r du vill göra nĂ„got pĂ„ instrumentpanelen – sĂ„ fort du klickar nĂ„gon annanstans pĂ„ skĂ€rmen sĂ„ försvinner instrumentpanelen igen.

I allmÀnhet Àr PIA:s mjukvara transparent och trevlig att arbeta med. Den har ett lugnt utseende och tydliga funktioner.

Pris och betalningssÀtt

PIA erbjuder tre abonnemang att vÀlja mellan: Ett mÄnatligt, ett 1-Ärsalternativ och ett 2-Ärsalternativ.

Om du bestĂ€mmer dig för ett mĂ„nadsabonnemang – som du kan avbryta efter varje mĂ„nad, sĂ„ kommer det att kosta 11,69 USD i mĂ„naden. Ett 1-Ă„rsabonnemang, gĂ„r ner till 3,10 USD per mĂ„nad. Ifall du vĂ€ljer ett 3-Ă„rs-abonnemang sĂ„ spenderar du endast 1,79 USD per mĂ„nad. Det innebĂ€r att du sparar över 50 % jĂ€mfört med ett mĂ„nadsabonnemang. Dessutom fĂ„r du tvĂ„ mĂ„nader extra gratis med det senare abonnemanget (som redan har rĂ€knats in i mĂ„nadspriset). Du fĂ„r ocksĂ„ en kostnadsfri molnsĂ€kerhetslicens som heter Boxcryptor. Kort sagt: Ju lĂ€ngre abonnemang, desto billigare Ă€r det för dig, relativt sett.

*Priserna som vi listar hÀr Àr de priser vi har hittat under vÄr recension, men dessa kan Àndras beroende pÄ sÀsongsrabatter eller region.

Alla abonnemang hos Private Internet Access ger dig fullstÀndig tillgÄng till hela deras VPN-nÀtverk. De ger ocksÄ en 30 dagars pengarna-tillbaka-garanti, sÄ att du kan prova denna VPN innan du bestÀmmer dig för skriva kontrakt.

PIA accepterar mÄnga olika betalningsalternativ:

  • PayPal
  • Kreditkort (Visa, MasterCard, American Express, Discover)
  • Amazon Pay
  • Kryptovaluta (Bitpay, Bitcoin, Bitcoin Cash, Ethereum, Litecoin)
  • Presentkort

Gott om alternativa sĂ€tt att betala ditt abonnemang pĂ„, som vi ser det. Det finns olika anonyma betalningssĂ€tt, sĂ„som Bitcoin, som gör att du kan upprĂ€tthĂ„lla fullstĂ€ndig integritet, Ă€ven nĂ€r det gĂ€ller att köpa din VPN-anslutning. Återigen sĂ€tter PIA anonymitet först, vilket Ă€r mycket uppskattat av mĂ„nga anvĂ€ndare, inklusive oss sjĂ€lva.

PIA och Linux

PIA tar vÀl hand om sin LinuxanvÀndare. För anvÀndare av Debian-, Fedora-, Slackware- och Arch-distributioner Àr det möjligt att installera OpenVPN via terminalen. SÄ mycket bÀttre Àr dock möjligheten att installera the Windows UI för Linux. Speciellt för nya anvÀndare av Linux kan detta vara otroligt bekvÀmt. Med ett sÄdant anvÀndargrÀnssnitt tillgÀngligt för Linux Àr PIA en av de mycket fÄ VPN-leverantörer som har försökt att göra livet enklare för Linux-anvÀndare.

TyvÀrr Àr appen endast tillgÀnglig för Linux-distributioner som ocksÄ har programsviten Systemd, som inkluderar Linux Mint, Ubuntu, Debian och Arch.

PIA:s servernĂ€tverk Ă€r inte det mest omfattande, inte heller innehĂ„ller det de snabbaste servrarna pĂ„ marknaden – den Ă€ran gĂ„r till ExpressVPN. Men det finns gott om servrar för de allra flesta anvĂ€ndare och de flesta av servrarna visar en mĂ€rkbar grad av tillförlitlighet och konsekvens.

NÀr vi testade PIA stötte vi inte pÄ nÄgra som helst sÀkerhetsproblem. Till rÄga pÄ allt av erbjuder PIA ett antal anvÀndbara extrafunktioner. Till att börja med har vi PIA:s egna program som heter Mace. Detta program erbjuder ytterligare sÀkerhet mot annonser, spÄrare och skadlig kod.

I appen har du ocksÄ möjlighet att vÀxla till anpassade DNS-servrar eller Àndra krypteringsnivÄn. Naturligtvis finns det ocksÄ en kill switch tillgÀnglig, och slutligen kan du vÀlja att dirigera din trafik genom en SOCKS5-proxy för extra tunnel genom SSH.

PIA kanske inte har de snabbaste servrarna, men PIA Àr bÄde konkurrenskraftig och konsekvent i varje kategori. Oavsett om det Àr snabbhet, sÀkerhet eller anvÀndbarhet sÄ erbjuder PIA en kvalitetsprodukt som Àr ett bra val för de flesta Linux-anvÀndare.

Kundservice

PIA:s kundservice erbjuder olika möjligheter. Du kan söka hjĂ€lp i deras databas eller i bruksanvisningar nĂ€r du har nĂ„got problem. Det Ă€r ocksĂ„ möjligt att ge feedback ifall du tycker att PIA ska Ă„tgĂ€rda ett visst befintligt problem eller lĂ€gga till en funktion. Andra anvĂ€ndare kan ”rösta” för detta, varefter PIA kommer att avgöra om de kan göra nĂ„got utifrĂ„n denna feedbacken.

PIA kundservicesida

Om du stöter pÄ ett problem som du inte kan ÄtgÀrda Àven efter att ha konsulterat databasen kan du ocksÄ kontakta PIA genom att fylla i ett kontaktformulÀr. Du mÄste ge lite information om ditt konto och stÀlla din frÄga. Detta formulÀr mÄste fyllas i pÄ engelska. Du fÄr deras svar via e-post.

Vi skickade sjĂ€lva dem en frĂ„ga och fick ett svar tillbaka efter 6 timmar. E-postmeddelandet innehöll mer detaljerad information och följdfrĂ„gor som kunde hjĂ€lpa oss ytterligare om vi sĂ„ behövde. Allt som allt var svaret tillrĂ€ckligt grundligt. Även om PIA inte erbjuder chatt och du dĂ€rför mĂ„ste vĂ€nta lite pĂ„ ett svar sĂ„ tycker vi att det system de har nu Ă€r fullt tillrĂ€ckligt.

PIA:s servernÀtverk

En VPN-leverantörs servernÀtverk avgör dina möjligheter. PIA har ett par otroliga finesser nÀr det kommer till detta:

  • För nĂ€rvarande har PIA över 35 500 servrar pĂ„ 99 platser i 77 lĂ€nder.
  • De har 14 serverplatser i USA.
  • PIA erbjuder dedikerade IP-adresser i USA, Storbritannien, Kanada och Tyskland.

Antal servrar och platser

För nÀrvarande har Private Internet Access mer Àn 35 500 servrar i 77 lÀnder. För de flesta anvÀndare Àr detta mer Àn tillrÀckligt med servrar pÄ gott om platser. PIA uppger att de kontinuerligt arbetar med att utöka sitt servernÀtverk, sÄ du kan kolla deras hemsida för att ta reda pÄ den senaste utvecklingen.

PIA regioner skÀrmdump

I skrivandets stund har PIA olika servrar utspridda över 99 platser i 76 lÀnder:

LandAntal serverplatser
Albanien1
Algeriet1
Andorra1
Argentina1
Armenien1
Australien3 (Sydney, Melbourne, Perth)
Österrike1
Bahamas1
Bangladesh1
Belgien1
Bosnien och Hercegovina1
Brasilien1
Bulgarien1
Kambodja1
Kanada4 (Montreal, Ontario, Toronto, Vancouver)
Kina1
Cypern1
Tjeckien1
Danmark1
Egypten1
Estland1
Finland1
Frankrike1
Georgien1
Tyskland2 (Frankfurt, Berlin)
Grekland1
Grönland1
Ungern1
Hong Kong1
Irland1
Island1
Indien1
Isle of Man1
Israel1
Italien1
Japan1
Kazakstan1
Lettland1
Liechtenstein1
Litauen1
Luxemburg1
Macao1
Malta1
Mexiko1
Moldavien1
Monaco1
Mongolia1
Montenegro1
Marocko1
NederlÀnderna1
Nya Zeeland1
Nigeria1
Norge1
Nordmakedonien1
Panama1
Filippinerna1
Polen1
Portugal1
Qatar1
RumÀnien1
Saudiarabien1
Serbien1
Singapore1
Slovakien1
Sydafrika1
Spanien1
Sri Lanka1
Sverige1
Schweiz1
Taiwan1
Turkiet1
Ukraina1
Storbritannien4 (London, Manchester, Southampton)
Förenade Arabemiraten1
USA14 (New Jersey, Atlanta, Kalifornien, Chicago, Denver, Florida, Houston, Las Vegas, New York, Seattle, Silicon Valley, Texas, Washington DC, Region West)
Venezuela1
Vietnam1

Förutom att drastiskt öka antalet servrar Ànnu en gÄng, har PIA ocksÄ nyligen skapat ett helt nytt nÀtverk för sina anvÀndare: PIA:s NextGen VPN Network. Den största fördelen som detta nÀtverk erbjuder Àr att dess server endast sparar data pÄ RAM-minne, snarare Àn pÄ HDD/SSD-lagring. Detta innebÀr att (kÀnslig) anvÀndardata raderas helt varje gÄng en server Àr tillfÀlligt utan ström. Detta Àr uppenbarligen en stor fördel nÀr det gÀller integritet. PIA:s senaste stationÀra och mobila appar anvÀnder detta nÀtverk som standard.

Dedikerad IP-adress

Private Internet Access har nyligen lagt till dedikerade IP-adresser i sin tjÀnst. En dedikerad IP kan förbÀttra din surfupplevelse eftersom du inte fÄr sÄ mÄnga captchas. För den hÀr funktionen mÄste du betala lite extra utöver ditt abonnemang. För tillfÀllet erbjuder funktionen bara dedikerade IP-adresser i USA, Storbritannien, Kanada och Tyskland. PIA kommer sannolikt snart lÀgga till fler lÀnder pÄ denna lista. Om du inte Àr i nÄgot av dessa lÀnder och vill ha en VPN med en dedikerad IP sÄ kan NordVPN eller CyberGhost vara rÀtt för dig.

PIA:s funktioner

PIA har flera extra möjligheter och funktioner:

  • Du kan titta pĂ„ Amerikanska, brittiska och kanadensiska Netflix med PIA.
  • Det Ă€r enkelt, snabbt och sĂ€kert att ladda ned torrenter med PIA.
  • PIA har ett anvĂ€ndbart webblĂ€sartillĂ€gg som kan skydda enbart webblĂ€sarens trafik.
  • Split tunneling Ă€r nu ocksĂ„ möjligt med PIA.

PIA och Netflix

Netflix App Icon

Att titta pÄ (utlÀndsk) Netflix Àr ett hett Àmne i VPN-vÀrlden. Netflix kÀmpar hÄrt mot VPN och blockerar varje IP-adress som de vet Àr frÄn en VPN-leverantör. Som följd av det Àr det för mÄnga leverantörer svÄrt att fÄ Netflix att fungera med sin VPN-anslutning. PIA gör sitt bÀsta för att fortsÀtta göra det möjligt för dig.

NÀr vi utförde vÄrt test kunde vi nÄ amerikanska Netflix frÄn NederlÀnderna genom VPN-servern i New York. PIA upplyste oss om att Netflix fungerar pÄ deras amerikanska, kanadensiska och brittiska servrar. Detta tyder pÄ att de arbetar hÄrt pÄ att hÄlla det sÄ. I vilket fall som helst sÄ Àr det just nu möjligt att med PIA, frÄn andra lÀnder, titta pÄ amerikanska Netflix utbud genom att anvÀnda PIA.

PIA och torrenter

Det Àr möjligt att ladda ner filer via P2P nÀr du anvÀnder sig av Private Internet Access-servrar. Att ladda ner torrent Àr lÀtt och gÄr snabbt. Du mÀrker inte ens att du anvÀnder en VPN, förutom att du verkligen Àr skyddad och laddar ner anonymt.

PIA:s webblÀsartillÀgg

Bortsett frÄn PIA:S programvara har PIA ocksÄ ett praktiskt webblÀsartillÀgg. Detta fungerar ungefÀr pÄ samma sÀtt som den vanliga programvaran pÄ stationÀr dator och smartphone. Skillnaden Àr att webblÀsartillÀgget endast sÀkerstÀller att webblÀsartrafiken körs via VPN. Andra program som anvÀnder internet men inte körs via webblÀsaren skyddas inte av VPN-anslutningen. Förresten ger webblÀsartillÀgget dig extra alternativ nÀr det gÀller spÄrning, sÄ som visas nedan i en skÀrmdump över tillÀggsinstÀllningarna.

PIA webblÀsartillÀgg instÀllningar

Split tunneling

En ny funktion som PIA nyligen har lagt till Àr split tunneling (tunneldelning). Detta Àr en teknik som lÄter dig vÀlja vilka appar som anvÀnder eller inte anvÀnder VPN, vilket innebÀr att du kan vÀlja vilka appar som ska ha en hastighetsfördröjning. SÄ om du till exempel vill titta pÄ Netflix via din egen anslutning men samtidigt besöka en webbplats anonymt sÄ kan du inaktivera VPN för Netflix-appen.

Intervju med PIA

Vi hade möjlighet att stÀlla nÄgra frÄgor till personerna bakom kulisserna hos Private Internet Access. Vi pratade om sÀkerheten och integriteten i deras tjÀnst och hur de hanterar sina servrar. LÀs vÄra frÄgor var och de svar som PIA hade för oss (om Àn i en nÄgot komprimerad version).

1. Har ni loggar som gör att ni kan lÀnka en IP-adress till en viss anvÀndare?

”Nej, vi har inga loggar.”

2. Kan ni berÀtta lite mer om datalagringslagar som ni mÄste följa?

”För nĂ€rvarande finns det inga lagar i USA som tvingar VPN-leverantörer att lagra data.”

3. Vilka verktyg anvÀnder ni för att övervaka och motverka felaktig anvÀndning av era tjÀnster?

”Vi övervakar eller loggar inte vĂ„ra anvĂ€ndares aktiviteter. Ibland kan detta leda till problem nĂ€r vĂ„ra servrar missbrukas, eftersom vi inte kan identifiera anvĂ€ndaren som bryter mot reglerna. Vi listar i detalj vad som Ă€r och inte Ă€r tillĂ„tet i vĂ„ra anvĂ€ndarvillkor. EmellanĂ„t kontaktar nĂ„gon kund oss eftersom de behöver hjĂ€lp med att tekniskt bryta mot vĂ„ra regler (till exempel för att de avser att hacka, phreaka eller utföra en annan olaglig verksamhet). Vi avslutar alltid dessa konton.”

4. Vad hÀnder nÀr ni fÄr ett DMCA-meddelande om borttagning, eller den europeiska motsvarigheten till det?

”DMCA-meddelande om borttagning hanteras av vĂ„r juridiska avdelning. Det Ă€r dock omöjligt för oss att lĂ€nka information till en viss anvĂ€ndare, eftersom vi inte för loggar.”

5. Vilka ÄtgÀrder vidtas om ett domstolsbeslut för att spÄra en viss anvÀndare utfÀrdas? Har det hÀr hÀnt förut? Skulle du kunna identifiera en anvÀndare i ett sÄdant fall?

”Domstolsbeslut hanteras av vĂ„r juridiska avdelning. Men eftersom vi inte loggar nĂ„got kan vi inte lĂ€mna över nĂ„gra uppgifter.”

6. Är BitTorrent och annan fildelningstrafik tillĂ„ten pĂ„ alla dina servrar?

”Ja, torrenting Ă€r tillĂ„tet pĂ„ alla vĂ„ra servrar, Ă€ven om nedladdning och delning av olagligt material inte Ă€r tillĂ„tet enligt lag. DĂ„ och dĂ„ finns det leverantörer som kommer att blockera de portaler som anvĂ€nds för torrent. Det Ă€r dĂ€rför vi har ett par servrar som tillĂ„ter vidarebefordran av portar (port forwarding) sĂ„ vi kan kringgĂ„ dessa blockeringar.”

7. Har ni egna DNS-servrar?

”Ja, vi har vĂ„ra egna DNS-servrar. Dessa förhindrar eventuella DNS-lĂ€ckor. VĂ„ra PIA-program anvĂ€nder dessa DNS-servrar automatiskt.”

8. Har ni fysisk kontroll över alla era servrar?

”Just nu har vi [tusentals] servrar i över 76 lĂ€nder. DĂ€rför Ă€r vi tvungna att anvĂ€nda ett antal externa datacenter och leverantörer, som alla Ă€r bundna av strikta avtal som Ă€r i enlighet med för Private Internet Access vĂ€rderingar. Vi övervakar ocksĂ„ kontinuerligt status och regler för de lĂ€nder dĂ€r vĂ„ra servrar finns. Om det sker nĂ„gra Ă€ndringar i reglerna avgör vi om ”kostnader och fördelar” fortfarande motsvarar vĂ„ra krav. I vissa unika fall kommer detta att leda till att vĂ„ra tjĂ€nster i ett visst land avbryts (t.ex. i Ryssland 2016).”

Private Internet Access: Vanliga frÄgor

Har du nÄgon frÄga om PIA? Klicka pÄ en av frÄgorna nedan för svaret. Om du fortfarande har problem eller vill stÀlla en annan frÄga sÄ gÀrna lÀmna en kommentar under den hÀr artikeln. Vi Àr hÀr för att hjÀlpa till och kommer att svara sÄ fort vi kan!

Är PIA sĂ€ker?

PIA Àr kÀnt för sitt fokus pÄ integritet och sÀkerhet. Denna VPN anvÀnder starka protokoll: OpenVPN, PPTP, IPSec/L2TP och WireGuard. Den loggar inte nÄgon av din data och erbjuder en inbyggd kill switch samt annonsblockerare. Hos PIA kan du skapa ett konto helt anonymt. TyvÀrr Àr denna leverantör belÀgen i USA. Trots detta har de gÄng pÄ gÄng visat att de inte loggar nÄgon VPN-data att dela med sig av till myndigheter eller andra.

Fungerar PIA med Netflix?

Med PIA kommer du sannolikt att kunna komma Ät de amerikanska, kanadensiska och brittiska versionerna av Netflix. Dock Àr det inte alla PIA:s servrar som fungerar med Netflix, och de kan hela tiden Àndras. MÀrker du att din server inte fungerar med Netflix sÄ prova att byta till en annan IP i PIA:s intrumentpanel.

Hur mycket kostar PIA?

PIA:s billigaste abonnemang kostar dig bara 1,79 USD per mÄnad. Detta Àr priset för ett 3-Ärigt abonnemang och tvÄ mÄnader extra. Om du hellre vill ha ett kortare abonnemang, som till exempel ett Är, sÄ betalar du 3,10 per mÄnad. Ett mÄnadsabonnemang ligger pÄ 11,69 dollar.

Hur snabb Àr PIA?

PIA erbjuder hyfsade hastigheter vid vardagsbruk. Servrar som ligger nÀrmare din plats kommer dock med stor sannolikhet att vara mycket snabbare Àn servrar som ligger lÀngre bort. De senare kommer att fördröja din internetuppkoppling mer, vilket kan vara osmidigt.

Hur anvÀndarvÀnligt Àr PIA?

PIA Àr mycket anvÀndarvÀnlig. PIA:s hemsida Àr informativ och tydlig. Att installera PIA gÄr dessutom snabbt och utan besvÀr. Efter att ha installerats sÄ finner du PIA:s programvara i aktivitetsfÀltet och det Àr lÀtt att navigera i.

Personliga Äsikter frÄn vÄra experter

“”
8.6
Quinten van Kastel
Quinten van Kastel
Chefdesigner och koordinator
PIA har ett starkt fokus pÄ integritet och sÀkerhet. Snabba servrar, stabila anslutningar, konkurrenskraftiga priser!
FrÄn 2,19$ per mÄnad
LĂ€mna en kommentar